Momârlanii din Valea Jiului se pregătesc de Nedei

Momârlanii din Valea Jiului se pregătesc de Nedei

Din prima zi de Paşte, timp de o săptămână, fiecare comunitate de momârlani din Valea Jiului se adună pe dealurile din apropierea lăcaşurilor de cult, unde participă la tradiţionalele petreceri câmpeneşti, cunoscute în zonă sub denumirea de Nedei. În fiecare zi are loc câte o petrecere câmpenească, la care participă momârlanii din aproape toate aşezările din Valea Jiului.

La Biserica Sânioni, cel mai vechi lăcaş de cult din Valea Jiului, Nedeia are loc în ziua a doua de Paşti. Dis-de-dimineaţă, localnicii au întins mesele în curtea bisericuţei şi le-au umplut cu mâncăruri şi băuturi tradiţionale: ciorbă şi tocăniţă de oaie, varză călită, păsat cu brânză, ţuică şi vin. Păsatul cu brânză este o mâncare ce se pregăteşte numai în această zonă a ţării şi este preparată, din porumb măcinat, unt şi brânză de ori, în căldări mari de aramă.

Bucatele au fost aduse de 10 familii, care se numesc meselnici, şi au fost pregătite numai de către bărbaţi.

”Bucatele pentru meseni sunt pregătite de bărbaţi, numai ei au voie să stea lângă foc şi să prepare păsatul sau ciorba de varză. Aşa spune obiceiul din moş-strămoşi şi aşa trebuie să facem şi noi, chiar dacă s-a mai pierdut din el câte ceva”, povesteşte Ioan Strâmb.

Localnicii şi oaspeţii îşi manifestă astfel bucuria Învierii, lângă biserică. ”Praznicul trebuie să se ţină musai pe pământ sfânt, lângă Casa Domnului, dar Nedeia are loc în afara curţii pe un loc amenajat, unde se cântă şi se joacă”, explică Ilie Nemeş, unul dintre organizatorii Nedeii.

Mâncare binecuvântată de preoţi

Punctul culminant al Nedeii este aşa-numitul „praznic”, o masă îmbelşugată, de care însă  nimeni nu se apropie până nu este binecuvântată de preoţi.

”În comunităţile de momârlani are loc acest obicei. Aici, în Luncă, praznicul se face în a doua zi de Paşte. Credincioşii vin la biserică, iar înainte de praznic, preoţii fac o slujbă specială pentru sfinţirea mâncărurilor după care mesenii sunt invitaţi la masă”, spune părintele Dănău Barbu.

De departe însă, pentru momârlani cel mai apreciat „aliment” este răchiul, iar după câteva pahare mesenilor li se aprinde pofta de joc şi se încing la hore sau învârtite.

Momârlanii spun că Nedeia este „o zi de veselie” după un an de muncă, în care toate disputele care apar între ei  trebuie uitate, iar la sărbătoare poate participa oricine are bunăvoinţă.

Ne puteți urmări și pe Google News