Rezoluţie pentru Republica Moldova, la Parlamentul European
- Adam Popescu
- 15 aprilie 2009, 15:14
Situaţia de peste Prut a atras atenţia structurilor europene şi s-a concretizat în teme de discuţie la nivelul acestor instituţii. În acest sens, la propunerea europarlamentarilor români liberali se va promova, săptămâna viitoare în PE, o rezoluţie cu privire la situaţia din Republica Moldova.
Renate Weber şi Cristian Buşoi, membri ai Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) sunt cei care au iniţiat acest demers, susţinut ulterior de întregul grup liberal europarlamentar.
În ceea ce priveşte motivul din spatele acestei rezoluţii, Renate Weber a precizat pentru evz.ro că, în faţa acestor situaţii care au loc în Republica Moldova, Uniunea Europeană trebuie să fie fermă.
"În Republica Moldova nu au fost alegeri libere" Membra PNL, europarlamentar din 2007 şi candidat pentru un nou mandat, a subliniat că realitatea ultimelor săptămâni a oferit o imagine asupra a ceea ce se întâmplă cu adevărat în Republica Moldova.
"Alegerile au avut parte, contrar acelor declaraţii nefericite ale OSCE, de o campanie nedreaptă şi incorectă pentru partidele de opoziţie. Votul ca atare este problematic. Spre exemplu, sunt semne de întrebare legate de listele suplimentare de vot, buletinele de vot ale cetăţenilor moldoveni din străinătate fiind, într-un număr foarte mare, anulate. În acelaşi timp este şi situaţia de la graniţa cu Transnistria, când votul a fost oprit şi nu toţi cetăţenii au fost lăsaţi să-şi exercite dreptul electoral. Concluzia este că în Republica Moldova nu au fost alegeri libere".
În ceea ce priveşte textul rezoluţiei, care acum este în lucru şi urmează a fi supus dezbaterii săptămâna viitoare în Parlamentul European, acesta va face referire şi la situaţia de după alegeri.
"Asistăm la o încălcare grosolană a drepturilor omului: nu există libertate a presei, dreptul la viaţă a fost încălcat, la fel şi protecţia copilului, având în vedere că foarte mulţi elevi au fost reţinuţi de poliţie. Nu se poate vorbi nici despre siguranţa persoanei, ţinând cont de torturile şi violenţele la care au fost supuse persoanele aflate în custodia poliţiei, precum şi refuzul de a primi un avocat, în momentul judecării proceselor".
Vizele pentru români, un gest de distriminare
Alte două elemente subliniate de Weber şi care ar trebui să se regăsească neaparat în textul rezoluţiei sunt legate de faptul că autorităţile de la Chişinău au interzis cetăţenilor din străinătate să intre în ţară.
"La fel de importantă este şi încălcarea acordului dintre Moldova şi UE, privind regimul unilateral de viză. Introducerea obligativităţii vizei pentru cetăţenii români este un prtext şi un gest discriminatoriu, nu doar la adresa României, cât şi faţă de Uniunea Europeană. Motiv pentru care, răspunsul venit din partea UE trebuie să fie ferm", a mai precizat aceasta.
La rândul său, Cristian Buşoi europarlamentar din cadrul PNL şi membru al grupului ALDE, a precizat că "alegerile din Republica Moldova au fost fraudate şi rezultatul lor falsificat". Acesta a mai menţionat că autorităţile din Republica Moldova trebuie să facă publică, de urgenţă, lista celor reţinuţi şi să permită familiilor, avocaţilor şi reprezentanţilor organizaţiilor nonguvernamentale contactul cu aceştia".
Printre primii membri ai ALDE care şi-au arătat suportul este Baroneasa Emma Nicholson, implicată în observarea desfăşurării alegerilor din Moldova, precum şi Preşedintele ALDE, Graham Watson.
Consiliul Europei se informează despre Chişinău
Situaţia tensionată din Republica Moldova l-a determinat pe Directorul general pentru democraţie şi afaceri politice, Louis Laurens, să meargă la Chişinău pentru a raporta cu privire la denunţurile încălcării drepturilor omului, lansate de diferite instituţii din interiorul şi exteriorul ţării. Anunţul vizitei sale a fost realizat astăzi de Secretarul General al Consiliului Europei, Terry Davis.