Premiaţi din banii de pe plăcinte

Premiaţi din banii de pe plăcinte

Elevii unui colegiu focşănean primesc premii în bani dacă nu au absenţe, pe când chiulangii sunt amendaţi pentru fiecare oră de la care au lipsit.

Conducerea Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu” Focşani, şcoală recunoscută în Vrancea pentru regulamentul sever, experimentează în această perioadă un model inedit în încercarea de a-i determina pe elevi să acumuleze cât mai puţine absenţe în catalog. Aşa se face că o parte din profitul obţinut de şcoală de pe urma patiseriei în care fac practică elevii merg la cei cu absenţe puţine la orele de curs.

Profesorul Radu Ştefan, directorul colegiului, spune că lunar se face un top al absenţelor la cele 35 de clase, iar cele mai „cuminţi” primesc premii în bani, care pot ajunge chiar şi la 800 de lei. „Avem o sursă de venituri extrabugetare, în jur de 1.200 de lei pe lună, care se strâng din vânzarea plăcintelor şi a gogoşilor de la patiseria şcolii. Banii se împart la primele trei clase, în funcţie de numărul de absenţe şi note scăzute la purtare. Aşa am reuşit să-i mobilizăm pe elevi şi să stimulăm competiţia între clase. Banii sunt folosiţi pentru excursii sau pentru a cumpăra diverse lucruri pe care le vor folosi în comun. Elevii nu primesc banii cash, însă ne aduc facturi pentru ce cumpără şi le achităm prin ordin de plată. Unii şi-au înfrumuseţat clasele, iar alţii au mers în excursii”, ne-a spus directorul colegiului. Acesta adaugă că în ultima vreme copiii au înregistrat o creştere a prezenţei şi crede că premiile îi ţin pe aceştia în sălile de cursuri.

„Nu ţi-ai dori să fii elev în ziua de azi” Totuşi, aceasta este doar partea plină a paharului, pentru că elevii fac cunoştinţă şi cu reversul medaliei. În şcoală s-au impus şi amenzi de câte 1 leu pentru fiecare absenţă, punct scăzut la purtare sau abateri legate de lipsa uniformei, a legitimaţiei de elev sau dacă sunt prinşi fumând. Banii colectaţi, spune directorul, merg tot în contul sponsorizării elevilor silitori.

Dacă premierile au fost bine primite, amenzile i-au revoltat pe unii elevi, care se vaită că recesiunea financiară le aduce mai puţini bani de buzunar din partea părinţilor. „Chiar dacă suntem la un colegiu cu profil economic, sistemul mi se pare cam mercantil. Şi aşa avem o programă încărcată, abia ne ajunge timpul să ne ţinem de materiile importante”, ne-a spus unul dintre elevii liceului, care nu face parte din clasele premiante.

Pe de altă parte, şi profesorii recunosc că programul şcolarilor este epuizant. „Copiilor le lipseşte motivaţia pentru învăţătură pentru că 14 discipline este totuşi prea mult. Este nevoie de aerisirea programei, de opţionale, aşa cum e în Occident. Nu ţi-ai dori să fii elev în niciun caz în ziua de azi, dacă analizezi situaţia lor, pentru că este greu să te pregăteşti pentru toate materiile. Elevii din şcolile de azi au o viaţă extraordinar de complicată. Îşi distrug sănătatea dacă învaţă perfect la toate obiectele, în condiţiile în care au 12–13 ore ocupate dintr-o zi”, ne-a mai spus directorul Radu Ştefan.

Directorul şcolii a adus situaţia şi la cunoştinţa ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, în speranţa că programa şcolară va fi împrospătată.

Ne puteți urmări și pe Google News