„Aleargă pentru tine!”, la Maratonul de la Casa Poporului
- Adam Popescu
- 8 aprilie 2009, 14:03
Mai sunt 193 de zile şi 19 ore până la startul maratonului de toamnă de la Bucureşti. Bucharest City Marathon, competiţia sportivă internaţională ajunsă la cea de-a doua ediţie, se va desfăşura duminică, 18 octombrie, de la ora 9.30, pe acelaşi traseu de anul trecut: 42,195 de kilometri în jurul Palatului Parlamentului.
Alergătorii care se vor înscrie la maraton vor trece pe lângă cele mai importante clădiri din Capitală şi vor avea la dispoziţie 6 ore pentru a duce la bun sfârşit cursa care i-a adus aurul Constantinei Diţă-Tomescu la Olimpiada de la Beijing, după numai 2 ore, 26 de minute şi 44 de secunde.
În aşteptarea Constantinei Diţă-Tomescu
Bucharest City Marathon 2009 – programat să aibă loc la două săptămâni după o competiţie de acelaşi gen de la Timişoara - va avea o cursă în plus faţă de ediţia de anul trecut. Astfel, la maraton (42,195 km), maraton-ştafetă (4X10,548 km), semimaraton (21,095 km), cursa populară (4 km) şi cursa copiilor (1 km) se adaugă şi o cursă a scaunelor cu rotile (42,195 km).
Una dintre noutăţile ediţiei, anunţate astăzi de organizatori, este faptul că aceată competiţie a primit deja acreditarea Asociaţiei Internaţionale a Maratoanelor şi a Crosurilor Stradale. În traducere: Bucureştiul – care până anul trecut era singura capitală ce nu avea un maraton stradal oficial – a fost bifat pe harta competiţiilor de acest gen.
Dacă anul trecut, la toate cele cinci curse s-au înscris 3.500 de persoane, dintre care 300 la maraton, anul acesta pretenţiile sunt mult mai mari. „Spre deosebire de ediţia trecută, acum avem mult mai mult timp ca să promovăm competiţia, aşa că ne aşteptăm la 8.000-10.000 de participanţi”, a declarat Valeria Răcilă Van Groningen, preşedintele Asociaţiei Bucharest Running Club, ea însăşi fostă sportivă şi mare amatoare de maratoane. „Nu ştim însă dacă doamna Diţă-Tomescu va putea participa la Bucharest City Marathon, dar ne dorim din tot sufletul acest lucru, mai ales că anul trecut competiţia noastră a coincis cu maratonul de la Chicago, la care Constantina Diţă-Tomescu deja se înscrisese”, a adăugat Valeria Răcilă.
Gratis, antrenament pentru amatori
Cu şase luni înainte de Maratonul de la Casa Poporului a fost lansat sloganul competiţiei – „Aleargă pentru tine!”, mascota – un omuleţ verde, dar şi site-ul evenimentului organizat de Asociaţia Bucharest Running Club. Pe www.bucharestcitymarathon.com puteţi găsi deja toate informaţiile legate de regulamentul de participare, taxele de înscriere, premiile oferite, traseul măsurat şi omologat. În plus, amatorii de mişcare vor găsi aici un program de antrenament pentru începători, planificat riguros, pe opt săptămâni, dar şi indicaţii generale pentru alergători (cum şi ce să bea, cum să se echipeze, pe unde să alerge).
De astăzi până în ziua evenimentului, Bucharest City Marathon se va asocia cu programe sociale şi ecologice. Primele astfel de acţiuni sunt cele umanitare, derulate de Hospice Casa Speranţei (odată cu plata taxei de înscriere alergătorii pot dona bani pentru copiii bolnavi de cancer), şi cele ecologice, puse la cale de Viitor Plus (fiecare concurent poate deveni „părintele adoptiv” al unui copac pe care-l va planta el însuşi, într-un spaţiu pe care urmează să-l propună Primăria Municipiului Bucureşti). Vor urma şi alte acţiuni sociale, organizatorii fiind deschişi la astfel de parteneriate.
Taxe neschimbate, premii mai mari
Tarifele de înscriere la Bucharest City Marathon au rămas aceleaşi de anul trecut, unul dintre motive fiind, poate şi criza financiară. Ca o veste bună pentru cei care au de gând să participe: premiile din acest an sunt ceva mai mari faţă de 2008.
MARATON. Cei care vor să se înscrie la cursa de maraton trebuie să plătească echivalentul în lei a 35 de euro, dacă înscrierea se face până pe 5 septembrie, sau 40 de euro, dacă înscrierea se face în perioada 6 septembrie - 17 octombrie. Primele 8 femei şi primii 8 bărbaţi clasaţi vor primi, fiecare, câte un premiu în bani. Marele premiu este în valoare de 10.000 de euro.
MARATON-ŞTAFETĂ. Înscrierea la întrecerea de maraton-ştafetă - destinată corporaţiilor, agenţiilor guvernamentale şi neguvernamentale, ambasadelor, instituţiilor şi companiilor – costă 80 de euro/ echipă, dacă se face până pe 5 septembrie, sau 90 de euro/ echipă, dacă se face între 6 septembrie şi 17 octombrie. Fiecare echipă, formată din patru persoane, va trebuie să termine cursa în maximum trei ore. Primele trei echipe clasate vor primi fiecare câte un premiu în bani. Marele premiu este de 5.000 de euro.
SEMIMARATON. Ca să alergaţi cei 21,095 km de la semimaraton, achitaţi, la înscriere, echivalentul în lei a 20 de euro, până pe 5 septembrie, sau 30 de euro, dacă înscrierea se face în perioada 6 septembrie - 17 octombrie. Primele 8 femei şi primii 8 bărbaţi care vor ajunge la finiş vor primi fiecare câte un premiu în bani, marele premiu fiind, ca şi la ştafetă, în valoare de 5.000 de euro.
CURSA POPULARĂ. Concepută pentru a-i încuraja pe toţi amatorii de sport să trăiască sănătos, această cursă nu are decât 4 km, pe care fiecare alergător îi poate parcurge în ritm propriu. Cei care se vor înscrie – bărbaţi şi femei cu vârste peste 13 ani - vor dona, automat, cei 20 de lei plătiţi pe taxă pentru susţinerea acţiunilor caritabile derulate de Hospice Casa Speranţei. Vor exista şi premii: 10 femei şi 10 bărbaţi vor fi recompensaţi, fiecare, cu câte un premiu în valoare de 100 de euro.
CURSA COPIILOR. Piticii cu vârste cuprinse între 6 şi 13 ani sunt aşteptaţi să parcurgă 1 km într-o oră. Copiii cu vârsta sub 9 ani trebuie să fie însoţiţi de un părinte. Participarea este gratuită.
CURSA SCAUNELOR CU ROTILE. Distanţa oficială de maraton va putea fi parcursă, în ziua competiţiei, şi de către persoanele cu handicap locomotor. Pentru această cursă nu se percepe taxă de înscriere şi nu există timp limită. Primii trei concurenţi clasaţi vor fi premiaţi cu sume de bani şi produse oferite de sponsorii evenimentului.