Nemurirea după Nirvana | VIDEO

Nemurirea după Nirvana | VIDEO

Cu 15 ani în urmă murea simbolul unei generaţii: solistul trupei Nirvana, Kurt Cobain. Fanii nu acceptă nici acum ideea că idolul lor s-a sinucis.

„E mai bine să arzi de viu decât să te stingi în tăcere”, au fost ultimele cuvinte pe care le-ar fi scris Kurt Cobain, înainte de a a-şi zbura creierii cu o armă de vânătoare, cu 15 ani în urmă.

Sinuciderea lui a cutremurat întreaga lume. Deşi trupul neînsufleţit al cântăreţului a fost găsit abia pe 8 aprilie, moartea sa a fost datată pe 5 aprilie 1994. La 15 ani după dispariţia artistului, legenda Cobain abia începe. Legenda despre care vorbeşte presa internaţională în aceste zile începe, de fapt, chiar cu moartea chitaristului şi compozitorului care abia împlinise 27 de ani în momentul în care a decis să părăsească lumea aceasta. Puţini mai vorbesc acum despre creaţiile tânărului muzician şi despre succesul trupei Niravana, care, în 1992, cu albumul „Nevermind”, îl detrona din fruntea topurilor americane pe Michael Jackson, care tocmai cucerise lumea cu albumul „Dangerous”. Oficial, moartea lui Cobain a fost sinuciderea unui dependent de heroină. Neoficial, explicaţiile morţii sale sunt multe şi preocupă lumea astăzi mai mult decât în urmă cu 15 ani.

Teoriile unei morţi anunţate

De-a lungul ultimilor ani au apărut nenumărate teorii, mai mult sau mai puţin plauzibile, legate de trecerea în „nirvana” a lui Cobain. Printre cele mai solide dintre argumentaţiile celor care nu acceptă faptul că artistul pur şi simplu s-a sinucis este cea lansată de detectivul angajat de soţia cântăreţului, Courtney Love. Aceasta a luat legătura cu un detectiv particular pe 1 aprilie, după ce Kurt a dispărut din clinica de dezintoxicare Exodus, din Los Angeles.

Detectivul Tom Grant, pe care Love l-a găsit în varianta locală de Pagini Aurii, a fost unul dintre cei mai fervenţi susţinători ai teoriei uciderii lui Cobain. Grant, implicat profesional în „istoria” lui Cobain, a ajuns la concluzia că Love este implicată în moartea lui Kurt. Conform detectivului, Cobain şi-ar fi ameninţat soţia că va divorţa, deşi se căsătoriseră cu doar doi ani în urmă. De asemenea, potrivit lui Grant, Kurt i-a mai spus soţiei sale că are de gând să-şi modifice testamentul.

Potrivit lui Grant, crima este „opera” unei soţii speriate că va rămâne fără renumele şi fără banii câştigaţi prin căsătoria cu Cobain. Averea cântăreţului, care a continuat să crească şi după moartea sa, este estimată astăzi la 100 de milioane de dolari.

Alte indicii care ar încuraja „teoria crimei” sunt lipsa amprentelor de pe arma cu care Cobain s-a împuşcat şi faptul că în sângele cântăreţului au fost găsite cantităţi mari de heroină şi de diazepam. În cartea sa, „Case Study Manual”, Grant susţine că după asemenea doze de heroină şi diazepam, Cobain nu ar mai fi fost capabil să-şi zboare creierii.

„Kurt Cobain a fost ucis”

Doi jurnalişti canadieni, Ian Halperin şi Max Wallace, au publicat, în cei 15 ani trecuţi de la dispariţia artistului, două cărţi („Love and Death: The Final Days of of Kurt Cobain” şi „Who Killed Kurt Cobain?”) în care şi ei aduc „dovezi” că moartea lui Cobain nu a fost o sinucidere. Filmul „Last Days”, apărut cu 4 ani în urmă şi regizat de Gus Van Sant („Milk”) îi lasă privitorului mult spaţiu pentru propriile interpretări legate de decesul artistului, pe care Van Sant însă nu îl arată în film. Un post de televiziune din Seattle, oraşul în care a trăit şi şi-a găsit sfârşitul Cobain, a difuzat timp de mai mulţi ani o emisiune intitulată „Kurt Cobain a fost ucis”.

Poliţia însă nu găsit niciodată dovezi care să susţină teoria lui Grant. Nici justiţia americană nu a apreciat că vreunul dintre argumentele aduse până acum în discuţie ar putea „răsturna” varianta sinuciderii astfel încât să redeschidă o anchetă.

În timp ce unii, precum realizatorii portalului www.gerechtigkeitfuerkurt. de (realizat în Germania după varianta americană a acestuia, www. justiceforkurt. com) s-au lăsat abia în ultimii ani con vinşi de teoria asasinării, documentaristul Nick Broomfield, primul dintre cei care au susţinut varianta crimei (încă din 1998, prin filmul „Kurt&Courtney”), şi-a schimbat radical părerea, fiind astăzi convins că artistul s-a sinucis.

Urmează „Project Unplugged”

Detectivul Grant susţine că se află în posesia unor dovezi concludente asupra uciderii cântăreţului şi a implicării văduvei acestuia în complot, însă nu vrea să facă publice aceste dovezi şi nici să le lase pe mâna poliţiei înainte ca autorităţile să reia oficial cazul. El pregăteşte un film, numit „Project Unplugged”, prin care vrea să repună în discuţie cazul „Cobain”.

Misterele legate de moartea unor staruri sunt parte din legenda acestora. Fanii lui Cobain, aşa cum o fac cei ai lui Elvis, ai lui Jim Morisson sau ai lui J.F. Kennedy, îşi sărbătoresc idolii.

În memoria lui Cobain, zilele acestea au loc numeroase petreceri şi concerte în întreaga lume. Unele sunt la limita bunului-gust, cum ar fi petrecerea numită „Kurt Cobain Shotgun Party”, care a avut loc în oraşul american Dallas. Dar concerte precum „Kurt Cobain Tribute”, organizate în mai multe oraşe din lume, scot la rampă formaţii care readuc în faţa publicului piesele compuse de Cobain.

Nirvana - Smells like teen spirit:

Ne puteți urmări și pe Google News