SĂNĂTATE: Nu vă refugiaţi în alcool!

SĂNĂTATE: Nu vă refugiaţi în alcool!

SEMNAL. Din cauza recesiunii, multe persoane vulnerabile găsesc în alcool prietenul care le face să uite de necazuri.

Unul dintre programele de sănătate publică în care se investeşte mai mult anul acesta, în Marea Britanie, este cel de combatere a dependenţei de alcool. Pe fondul crizei şi a creşterii şomajului, acest fenomen este posibil să se accentueze peste tot în lume. Şi în România, consumul de alcool este exagerat, dar lipsesc, cu desăvârşire, atât strategiile de prevenţie, cât şi centrele de tratament. Psihiatrul Eugen Hriscu, de la clinica Psymotion, din Bucureşti, explică ce puteţi face pentru a nu deveni „consumatori”, dar şi cum vă puteţi ajuta prietenii sau membrii familiei care au această problemă. Nu beţi când sunteţi trişti!

O persoană este vulnerabilă la alcool dacă tinde să îl folosească compensatoriu. „Mulţi oameni obişnuiesc să bea când sunt trişti, ca să îşi facă puţin curaj ori pentru a fi în stare să socializeze. Astfel de comportamente vă vulnerabilizează şi, pe măsura trecerii timpului, veţi avea nevoie de mai mult alcool ca să faceţi faţă problemelor”, explică psihiatrul Eugen Hriscu. Supuse riscului sunt şi persoanele care frecventează anturaje în care se consumă alcool. „Sunt comunităţi în care se consumă până la intoxicaţie. Feriţi-vă de ele!”, avertizează psihiatrul. Vulnerabili sunt şi cei care au avut sau au părinţi dependenţi de alcool Încercaţi să vă autocontrolaţi! O modalitate de a afla dacă este cineva vulnerabil la alcool poate fi aplicarea unei metode de screening, folosită de psihiatri în prima şedinţă de terapie. Aceasta conţine următoarele patru întrebări: „Ai încercat să scazi singur consumul de alcool?”, „Te-ai simţi vinovat vreodată pentru că ai băut?”, „Ai consumat pentru a te pune în formă?”, „A fost cineva supărat pe tine din cauza alcoolului?”.   În cazul în care răspunsul la una dintre aceste întrebări este afirmativ, se poate spune că o persoană prezintă riscul de a dezvolta o dependenţă. „Dacă această slăbiciune este conştientizată, următorul pas este autocontrolul. Aşa cum un diabetic îşi ţine sub supraveghere glicemia, iar un pacient care a suferit un infarct are grijă să nu mănânce grăsimi, tot aşa ar trebui să facă şi o persoană care a dezvoltat o vulnerabilitate pentru alcool”, adaugă Eugen Hriscu.   Prevenţie la categoriile de risc

O altă soluţie pentru a combate alcoolismul în România ar fi ca autorităţile din sănătate să investească banii din taxa pe viciu în creşterea accesului la serviciile de psihiatrie. „În România există deja mulţi alcoolici, care pot beneficia de tratament doar în centre private. Statul român nu alocă niciun leu pentru prevenţia ori tratarea alcoolismului”, mai spune psihiatrul.

Prevenţie ar trebui să se facă măcar la categoriile de risc, cum sunt elevii din ultimele clase de liceu, muncitorii necalificaţi sau şomerii. De asemenea, ar trebui să fie aplicate reguli mai aspre comercianţilor. „La sate, copiii sunt trimişi să cumpere alcool. Celor care vând băuturi spirtoase minorilor ar trebui să li se ia licenţa”, se revoltă psihiatrul Eugen Hriscu. Afectează gândirea şi somnul Alcoolul este deosebit de nociv pentru organism: scade forţa musculară, distruge celulele nervoase, deprivează organismul de vitamina B 12 şi afectează gândirea. Mulţi oameni, mai ales vârstnicii, beau alcool ca să adoarmă, însă studiile arată că acesta, deşi induce somnul mai uşor, nu permite instalarea somnului profund. Efectele: un somn neodihinitor, agitat, distrugerea creierului şi a centrilor memoriei.

Ne puteți urmări și pe Google News