Criza şi acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) au deschis Cutia Pandorei.
Zeci de mii de români se pregătesc să iasă în stradă pentru a protesta faţă de deciziile Guvernului. Grupaţi în sindicate - pensionari, profesori, ceferişti şi angajaţi la metroul bucureştean - luptă pentru păstrarea locului de muncă sau pentru un trai decent, promis de executiv.
Cu toate că economiştii şi guvernanţii îl consideră un colac de salvare, acordul de împrumut extern cere reducerea cheltuielilor de la bugetul de stat. Aceasta se traduce prin disponibilizări, tăierea veniturilor sau anularea promisiunilor de majorări salariale.
Primul pas l-au făcut pensionarii, care au strigat, ieri, timp de o oră, în faţa sediului Guvernului, sloganuri precum „Noi am construit, voi aţi dărâmat!” sau „Vrem o viaţă decentă, voi ne daţi o moarte lentă!”. Protestatarii au depus la Palatul Victoria un memoriu în care solicită rezolvarea problemelor legate de punctul de pensie, de spitale şi de legislaţie. Principala lor nemulţumire este faptul că, din aprilie, punctul de pensie nu va mai fi de 45% din salariul mediu. De Paşte, fără metrou Lipsa banilor de la buget riscă să-i lase pe bucureşteni fără metrou chiar de Sărbătorile Pascale. Salariaţii de la metrou ameninţă cu greva, deoarece reprezentanţii firmei Alstom refuză să aplice legea şi să încheie un nou contract colectiv de muncă. Documentul prevede majorări de 23% ale salariilor angajaţilor metroului.
Potrivit sindicaliştilor CFR, 10.000 de persoane se pregătesc să protesteze în prima săptămână din aprilie. În plus, programul de restructurare anun ţat de Ministerul Transporturilor, prevede că 12.000 de persoane vor rămâne fără un loc de muncă.
„Este vorba de un miting mare pe care o să-l organizăm în Bucureşti şi de mai multe pichete atât la sediul Ministerului Transporturilor, cât şi în alte locaţii. Dacă nici în urma acestora nu vom reuşi să ajungem la un punct de vedere comun, vom declanşa conflictul de muncă, acesta putându- se încheia cu grevă generală”, a declarat, ieri, Gheorghe Popa, pre - şedintele Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcare Comercial, citat de Mediafax.
Tot ieri, federaţiile din învăţământ au decis să organizeze un referendum pentru a-i consulta pe profesori în vederea organizării unui miting la Bucureşti, urmat de declanşarea grevei.