Majoritatea adulților au nevoie de 7 - 9 ore de somn pe noaptea, iar atunci când starea de somnolență persistă și după 9 ore, ar putea fi vorba de o problemă medicală și ar putea cauza și altele.
Totodată, femeile care dorm mai mult de 9 ore într-o noaptea, pot întâmpina dificultăți atunci când vor să rămână încărcinate din cauză că somnul are un impact direct asupra ritmului circadian, secreției de hormoni și ciclului menstrual.
Crește riscurile
Excesul de somn poate crește riscurile îmbolnăvirii de diabet. Un studiu efectuat pe un eșantion de 9.000 de persoane a arătat că dormitul a peste 9 ore pe noapte poate crește chiar și cu 50% riscul de dezvoltare a diabetului. Obezitatea este o altă problemă pe care somnul prelungit o creează. Cei care dorm peste 9 ore pe noapte au cu 21% mai multe șanse ca în șase ani să dezvolte o astfel de problemă, arată un studiu.
Dormitul excesiv ar putea contribui și la dezvoltarea problemelor cardiovasculare. Somnul prelungit peste nouă ore poate crește riscul de dezvoltare a bolilor de inimă cu 38 de procente, față de dormitul a opt ore pe noapte.