"Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990". Generalul Dan Voinea, despre complicitatea lui Miron Cozma: „Minerii nu dădeau doi bani pe el. A fost primit personal de Virgil Măgureanu”

"Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990". Generalul Dan Voinea, despre complicitatea lui Miron Cozma: „Minerii nu dădeau doi bani pe el. A fost primit personal de Virgil Măgureanu”

În iunie 1990, Miron Cozma era liderul minerilor de o lună, însă nu prea avea autoritate, a dezvăluit fostul procuror militar Dan Voinea, la emisiunea “Lumini şi umbre” (B1TV), moderată de directorul general al Evenimentului zilei, Dan Andronic.

Complicitatea lui Miron Cozma și a celorlați care au venit cu ortaci din alte bazine miniere, pentru a-i alunga pe cei care protestau în Piaţa Universităţii faţă de regimul lui Ion Iliescu, este clară, a declarat generalul Dan Voinea la emisiunea „Lumini şi Umbre”.
„După ce au ajuns în București, au fost duși la Sala Polivalentă. Miron Cozma era liderul minerilor din Valea Jiului de o lună, dar în Valea Jiului erau 15 întreprinderi miniere și fiecare avea sindicatul ei. Erau ăia bătrâni, maiștri minieri, nu dădeau doi bani pe Cozma, nu prea îl ascultau. Dar acuma era liderul minerilor și acolo, la Sala Polivalentă, Cozma are o declarație foarte frumoasă, foarte amănunțit dată. Povestea cum veneau tot felul de civili care tot cereau: dă-mi zece mineri, dă-mi cinșpe mineri. Erau de la SRI. Veneau și spuneau că „sunt de la SRI și vreau zece mineri”. Sunt grupele care s-au dus la domiciliile celor care se aflau pe listă: Coposu, Rațiu...Și, la un moment dat, Cozma a intrat în conflict cu ei. „Domnule, nu vă mai dau nici unul dacă nu îmi spuneți ce se întâmplă”.
 
L-au luat cu un ARO, l-au dus în Piața Universității și acolo a fost primit de Măgureanu, care l-a luat foarte prietenos de umeri și l-a condus la Arhitectură, să-i arate că studenții de la Arhitectură sunt înarmați. L-a dus la subsolul clădirii unde erau arme de tir, arme sportive. Când le-a văzut, Cozma a zis: „Păi avem și noi din astea la Petroșani, la Institut, am tras și eu cu așa ceva. Astea sunt de tir, sunt sportive, nu sunt interzise, vă bateți joc de noi?”. Ceva de genul ăsta a fost discuția. Pănâ la urmă au ieșit împăcați. Nu a existat, în momentul acela, un conflict între Cozma și autorități.

Însă, a punctat fostul procuror militar, complicitatea s-a realizat pentru că „Luceafărul huilei”, cum a fost alintat ulterior, n-a dat adunarea minerilor, nu le-a spus: „Hai să plecăm, că uite ce se întâmplă aici, în București”.

Minerii au plecat după ce le-a mulţumit Ion Iliescu. Dar, a mai dezvăluit generalul Dan Voinea, nu au plecat toți, au mai rămas peste 1.000.