Bonusul de 2.000 de lei acordat magistraţilor, criticat de specialişti

Bonusul de 2.000 de lei acordat magistraţilor, criticat de specialişti

Acordarea sporului de suprasolicitare neuropsihică de 50% pentru magistraţii români este criticată de specialiştii în dreptul muncii.

Costel Gâlcă, care a lucrat ca secretar juridic al judecătorului Camelia Toade, de la Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene, spune că decizia Curţii Supreme de acordare a sporului de suprasolicitare neuropsihică este o greşeală de interpretare a legii. Specialist în dreptul muncii, Gâlcă susţine că sporul de 50% a fost anulat de Ordonanţa Guvernului, privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului din autorităţile judecătoreşti.

Acelaşi ar gu ment fusese adus şi de procurorul general, Codruţa Kovesi, care a cerut ca acest spor să nu fie acordat. Avocatul Gâlcă mai afirmă şi faptul că decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de acordare a acestui spor reprezintă o gafă monumentală, pentru că „Înalta Curte putea, cel mult, să constate că, în perioada dintre adop tarea Ordonanţei prin care a fost eliminat sporul de 50% şi adoptarea legii de aprobare a acestei ordonanţe, s-ar fi putut găsi nereguli”.   La nivelul instanţelor, încă nu a fost calculată suma care va fi cerută în plus de la bugetul de stat pentru a acoperi această creştere salarială. Pre şedintele Curţii de Apel Cluj, Valentin Mitea, spune că, pentru un judecă tor cu 15 ani de vechime, creş terea sa la rială va fi de circa 2.000 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News