Incredibil: Lista SATELOR-FANTOMĂ din România

Incredibil: Lista SATELOR-FANTOMĂ din România

Un grup de voluntari a deschis, la sfârșitul lunii, februarie 2015, o listă a localităților din România care există doar pe hârtie.

Este vorba, până în acest moment, despre 126 de sate fără nici un locuitor sau în care trăiesc cel mult o familie sau două, după cum notează Vocea Transilvaniei.

Lista a fost făcută în perioada 21-22 februarie, una dintre echipele care au participat la Hackathonul Datelor Deschise, organizat de către Coaliția pentru Date Deschise împreună cu Guvernul României și cu sprijinul Ambasadei Marii Britanii din București, a Ambasadei Statelor Unite și a Ambasadei Olandei, pe baza Recensământului Populației și Locuințelor din anul 2011.

Autorii își și explică demersul astfel: „Aceste localități trebuiesc radiate din evidențe, lucru început prin Legea 2/1989 ce a fost însă rapid  abrogată imediat după Revoluția aceluiași an prin Decretul de Lege 38/1990 ce declară neconstituțional ștergerea unei localități din evidențele Statului. Dorim să reluăm inițiativa pentru a se face ordine în datele României”.

Cele mai multe

Sunt sate care au dispărut în urma unei inundații, a unei alunecări de teren sau în urma construcției Canalului Dunăre – Marea Neagră.

Câteva zeci dintre aceste sate – fantomă se află în Transilvania. Printre județele cu cele mai multe astfel de localități nelocuite se numără Alba. 11 sate pustiite au fost identificate de voluntari în județul din Apuseni: Incești (comuna Poșaga), Șasa (Lupșa), Medrești (Sohodol), Bordeștii Poeni (Vidra), Tiara (Bulzeștii de Sus), Doptău (Șona), Zărieș (Mihalț), Carpenii de Sus (Șpring), Ibra (Blandiana), Cicârd (Lopadea Nouă) și Geamăna (comuna Lupșa).

Nouă sate pustii au fost identificate și în județul Mureș: Bărlibășoaia (Albești), Obârșie (Râciu), Hodaia (Fărăgău), Maldaoci (Ațintiș), Dalu (Snger), Șandru (Papiu Ilarian), Racameț (Iernut), Porumbac (Iernut) și După Deal (Cuci).

În județul Cluj au fost semnalate șase astfel de sate pustii sau aproape pustii: Peștera (Dej), Lunca Bonțului (Fizeșu Gherlei), Borșa – Crestaia (Borșa), Stârciu și Andici (Ceanu Mare) și Giurcuta de Jos (Beliș).

Tot șase sate – fantomă sunt evidențiate și în județul Hunedoara: Bunești (Balșa), Copaci (Totești), Curpenii Silvașului și Moșorru (Toplița), Mesteacăn (Răchitova) și Ciumița (Lunca Cernii de Jos).

În județul Satu Mare, lista cuprinde patru sate pustii: Văgaș (Tarna Mare), Eteni și Cucu (Odoreu) și Ganaș (Acâș).

Tot patru sunt și în Harghita: Hosasău (Leliceni), Vargatac (Gheorghieni), Martonca (Remetea) și Șașvereș (Praid). În Sălaj, pe listă sunt două sate – Țărmure (Șărmășag) și Pădureni (Camăr) și câte o localitate fantomă au Bihorul – Pădureni (Viișoara) – și Covasna – Merișor (Sita Buzăului).

Județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Arad, Sibiu și Brașov nu apar, deocamdată, cu astfel de localități.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News