Daniel Tammet vorbeşte peste zece limbi, inclusiv româna, reţeta succesului său fiind asocierea cuvintelor cu forme şi culori.
Un lingvist britanic în vârstă de 30 de ani, care suferă de o uşoa ră formă de autism, a reuşit să înveţe printr-o tehnică proprie peste zece limbi străine, printre care şi româna.
Ca şi cum performanţa atinsă nu era destul de impresionantă, tânărul şi-a doborât propriul record şi a învăţat limba germană într-o singură săptămână, scrie publicaţia „Der Spiegel” în ediţia electronică. Provocarea nu pare să fi fost una uriaşă pentru Daniel Tammet, care vede limba germană precum „o cameră curată, cu colţuri bine conturate, aranjată şi modestă, dar şi poetică, transparentă şi elegantă”.
Baricadat într-o cameră de hotel din oraşul Hamburg, Tammet s-a înconjurat de cursuri de germană timp de o săptămână, la finalul căreia s-a prezentat pe platourile unei emisiuni pentru a vorbi fluent în limba lui Goethe despre noua sa carte şi despre boala de care suferă.
Specialiştii explică capacitatea neobişnuită a lingvistului britanic prin faptul că acesta suferă de sindromul Asperger, o formă uşoară de autism. Cifrele şi vocabularul limbilor străine sunt memorate cu mare uşurinţă deoarece, acolo unde restul oamenilor văd simple cuvinte şi numere, cei care suferă de acest sindrom văd culori şi forme. Tammet a reuşit să înveţe pe de rost numărul Pi până la cea de-a 22.514-a zecimală şi poate spune cu precizie că 10 ianuarie 2017 va cădea într-o zi de marţi.
Ştie şi islandeză
Limbile străine nu mai ridică niciun fel de probleme pentru britanicul de 30 de ani care vorbeşte, printre altele, şi galeza. El a reuşit să înveţe islandeza tot în decurs de o săptămână, după care a dat un interviu live unei televiziuni din statul nordic. Deşi emoţionat, Tammet a vorbit destul de fluent cu gazda emisiunii şi a reuşit chiar să spună o glumă în limba islandeză.
Cuvinte şi simţuri
„Este fascinant modul în care învaţă, mai ales că este aproape imposibil să îl înţelegem”, a declarat Christiane Spies, profesorul de germană care l-a asistat în cursul săptămânii în care britanicul a dat piept cu provocarea. „Nu am mai văzut niciodată aşa ceva”, a adăugat Spies.
Reţeta după care Tammet învaţă o limbă străină pare destul de simplă la prima vedere. El începe cursul intensiv printr-o lectură susţinută, în special a cărţilor pentru copii. Apoi încearcă să asocieze noile cuvinte cu termeni din alte limbi înrudite. „Încerc să dezvolt un sentiment despre felul în care fiecare limbă funcţionează”, subliniind că eforturile de asimilare de noi cuvinte sunt facilitate de modul în care zonele creierului său interoperează.
În general, fiecare funcţie cognitivă este repartizată unei anumite porţiuni a creierului uman, dar la Tammet lucrurile stau diferit. „Când mă gândesc la cuvinte, iau informaţii din orice zonă a creierului”, explică el. Emoţiile, culorile şi formele sunt asociate în procesul de învăţare cu noile cuvinte, fapt ce-i permite să le asimileze incredibil de rapid.