Ambasada României la Londra denunță un documentar despre români: vrem un conținut obiectiv și nu o imagine distorsionată

Ambasada României la Londra denunță un documentar despre români: vrem un conținut obiectiv și nu o imagine distorsionată

Ambasada României la Londra a reacţionat la difuzarea de către un post de televiziune din Marea Britanie a unui documentar despre românii din această ţară, ambasadorul Ion Jinga apreciind, într-o scrisoare adresată producătorului Katie Buchanan, că sumarul de prezentare al documentarului "pare a reflecta o percepţie părtinitoare şi distorsionată" asupra românilor în Regatul Unit.

Potrivit unui comunicat de presă remis aseară de către MAE, este vorba de documentarul în trei episoade intitulat "Romanians are coming" de la postul Channel 4.

Jinga şi-a exprimat "surprinderea şi dezamăgirea" cu privire la conţinutul mesajului de promovare, dar şi "speranţa că situaţia va fi corectată, că documentarul va avea un conţinut obiectiv şi nu va prezenta o imagine distorsionată a ansamblului comunităţii româneşti din Marea Britanie".

El a solicitat producătorului să ia în considerare înlocuirea fotografiilor din trailerul documentarului şi să ajusteze textul de prezentare astfel încât să fie în concordanţă cu "realitatea obiectivă", potrivit Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

MAE precizează că, în răspunsul transmis diplomatului român, Katie Buchanan a afirmat că în primul episod al documentarului se arată "foarte clar" în comentariu că majoritatea românilor care vin în Marea Britanie sunt profesionişti cu locuri de muncă garantate.

"Referitor la primul episod al serialului, Ambasada României la Londra nu este în măsură să comenteze opiniile şi experienţele de viaţă prezentate, având în vedere că atât naratorul, cât şi personajele din filmul documentar sunt cetăţeni români care îşi spun poveştile de viaţă, adeseori triste şi emoţionante", susţine MAE.

Totuşi, adaugă aceeaşi sursă, Ambasada României la Londra apreciază că acest prim episod "nu este reprezentativ pentru comunitatea românească din Marea Britanie, având în vedere că ilustrează doar un segment social redus ca număr".

"În imensa lor majoritate, cetăţenii români sunt bine integraţi în societatea britanică şi se remarcă la locul de muncă prin profesionalism, fiind apreciaţi de angajatorii britanici. În contextul difuzării acestei serii, ne exprimăm speranţa că următoarele episoade vor prezenta, de o manieră echilibrată şi reprezentativă, imaginea reală a întregii comunităţi româneşti din Marea Britanie", afirmă MAE.