Ordinul Arhitecţilor avertizează Primăria Capitalei asupra neajunsurilor proiectului imobiliar, care încalcă trei reglementări.
Arhitecţii au depus joi un raport la Primăria Capitalei, solicitând municipalităţii să ia în considerare argumentele Ordinului Arhitecţilor din România (OAR) înainte de a lua o decizie privind Planul Urbanistic Zonal (PUZ) „Dâmboviţa Center“ (Casa Radio). Potrivit raportului, PUZ-ul - care mai aşteaptă doar validarea consilierilor municipali - încalcă o lege, o hotărâre de guvern şi una de Consiliu General.
Prima se referă la inexistenţa unei documentaţii de urbanism aprobată, obli gatorie pentru concesionarea terenuri lor într-un parteneriat public-privat (Legea 50/1991). A doua - nerespectarea OUG 114/2007, privind interdicţia schimbării destinaţiei, reducerii ori strămutării spaţiilor verzi. Ultima se referă la asigurarea unui număr minim de locuri de parcare (Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 66/2006). Interesant e că PUZ-ul a obţinut până acum avize favorabile exact de la instituţiile care ar fi trebuit să reclame încălcarea reglementărilor.
Proiecţii nerealiste, avizate de autorităţi
Cele mai îngrijorătoare concluzii ale arhitecţilor sunt legate de schimbările pe care orice megastructură le provoacă în spaţiul în care e plasată.
„Raportat la amploarea funcţiunilor prevăzute, numărul de locuri de parcare (4.500) e insuficient, de aproape trei ori mai mic decât cel teoretic necesar“, se arată în raportul specialiştilor.
De asemenea, documentul atestă ceea ce era deja previzibil, din experienţa celorlalte centre comerciale care au împânzit Capitala. „Complexul va crea, prin numărul mare de utilizatori şi de maşini, mari probleme de circulaţie pe o arie mai largă, într-o zonă deja foarte aglomerată; chiar dacă există un studiu de trafic, concluziile sale ar trebui revizuite“, mai precizează raportul OAR.
În plus, din cauza solului dificil, se preconizează probleme şi pentru clă- dirile din vecinătate, prin perturbarea pânzei freatice. Proiectul „scârţâie“ şi la capitolul vegetaţie care, deşi e impusă de Planul Urbanistic General, va fi în mare măsură înghiţită de construcţii şi platforme şi la cel estetic, fiind perceput de arhitecţi ca o enclavă, fără legătură cu zonele din vecinătate. INVESTIŢIE Proiect profitabil, dar nu pentru bucureşteni
Încheierea contractului s-a făcut fără consultarea municipalităţii, fără a lua în calcul nevoile reale ale oraşului, fără organizarea unui concurs de proiectare, interesul privat fiind mai puternic, spun arhitecţii. Dinspre Primăria Capitalei, lucrurile par greu de întors, odată avizate, atât timp cât proiectul e unul guvernamental, iar modificarea lui ar însemna plata unor daune pentru investitor. Cu toate că la Casa Radio se lucrează din toamnă, Consiliul General al Capitalei va decide soarta PUZ-ului în şedinţa din 19 sau 26 februarie.