În cazul în care Comisia Europeană va declanşa procedura de deficit excesiv, nu o va face doar în cazul României, ci şi în cazul altor ţări din spaţiul european, a declarat pentru Evz.ro europarlamentarul Daniel Dăianu.
CE poate declanşa procedura de deficit excesiv dacă acesta se plasează peste pragul de 3% din Produsul Intern Brut (PIB). Potrivit lui Dăianu, pentru 2009, la nivelul Uniunii Europene, se estimează că media deficitelor bugetare va fi de 4,4%.
" E firesc ca în recesiune deficitele să crească", susţine europarlamentarul PNL.
Ţinta de deficit pentru acest an a fost stabilită de actualul Guvern la 2,7% din PIB, ceea ce în opinia economistului Dăianu este o ţintă nerealistă.
Fără fonduri europene Acesta mai spune că una dintre consecinţele declanşării acestei proceduri ar putea fi şi aceea ca ţara noastră să nu mai beneficieze de fondurile de coeziune.
Printre ţările împotriva cărora s-ar putea declanşa procedura de deficit excesiv se numără:
•Portugalia •Spania •Irlanda •Grecia
" Să nu facem un capăt de ţară pentru că situaţia e grea în toată Europa. Guvernele au obligaţia să ia măsuri pentru reducerea cheltuielilor ", susţine europarlamentarul.
Dăianu a mai spus că reprezentanţii CE au luat în calcul pentru România un deficit de 5%, estimare ce ar fi putut avea la bază:
•actele normative ale Guvernului •despăgubirile pentru Fondul Proprietatea •ajutoarele sectoriale pentru industrie Surse din cadrul CE au declarat pentru Hotnews că executivul european va declanşa procedura de de deficit excesiv pentru ţara noastră. Potrivit surselor citate, oficialii români au fost avertizaţi de comisarul European pentru Afaceri Economice şi Monetare, Joaquin Almunia, că declanşarea procedurii este inevitabilă.
“Este un semnal grav pentru lipsa de încredere în guvernul actual şi pentru inconsistenţa datelor economice prezentate în repetate rânduri, eronat, în faţa Comisiei Europene. De acum încolo este doar o chestiune de proceduri europene care durează. Se pare că orice discuţie cu FMI va fi precedată de intervenţia CE şi că în nici un caz nu scăpăm de condiţionalităţile FMI, chiar şi în cazul fericit al unui acord cu CE şi BCE”, au declarat aceleaşi surse la Bruxelles.
UE ne monitorizează mai atent
Procedura de deficit excesiv presupune o monitorizare atentă a încasărilor şi plăţilor bugetare pe o perioadă de cel puţin doi ani, precum şi sancţiuni financiare.
•Această procedură este declanşată prin decizie a Consiliului European, pe baza propunerii Comisiei Europene. •Ulterior deciziei, Consiliul face unele recomandări de diminuare a deficitului şi stabileşte un termen de patru luni, în care trebuie făcute acţiuni de corectare a acestuia. •Dacă statul membru nu reuseşte să ducă la îndeplinire decizia, după zece luni, Consiliul aplică sancţiuni financiare.
Sancţiuni
În prima fază, sancţiunile sunt sub forma unui depozit fără dobândă în contul Comisiei Europene, care se poate transforma în amenda în cazul în care deficitul nu este corectat în cel mult doi ani.
Ministrul de Finanţe Gherorghe Pogea declara la jumătatea lunii trecute ca în 2008 România a avut un deficit bugetar de 5,2%.
ŞTIRE ACTUALIZATĂ 13:30