DISPĂRUŢI DE LA 1824: Castorii repopulează apele din Covasna
- Adam Popescu
- 4 februarie 2009, 00:00
Câteva familii de castori şi-au găsit un habitat favorabil pe câteva cursuri de apă din judeţul Covasna.
Repopularea apelor cu exemplare din această specie protejată de lege este un demers al Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice din Braşov.
Secretul adaptării lor, ţinut cu stricteţe de responsabilii în protecţia mediului, a fost scos la iveală de doi localnici din comuna Estelnic. Ei au ajuns în audienţă la primar, unde au reclamat că pe pârâul Estelnic, în amonte de confluenţa cu Râul Negru, au apărut câteva baraje care blochează aluviunile aduse de apă şi ar putea face pârâul să se reverse.
Fără sesizarea sătenilor, primarul comunei, Varga Attila, n-ar fi ştiut despre existenţa castorilor în comună. „Sunt vreo şase baraje pe pârâu şi m-am documentat şi am aflat că sunt făcute de castori. Până acum nu ştiam nici eu despre ce este vorba“, explică primarul. Acesta a adăugat că sătenii încă nu ştiu despre ce animale este vorba. „I-am convins că nu prezintă niciun pericol, că nu fac probleme şi că, dacă se întâmplă ceva, abia atunci vor lua măsuri“, ne-a spus Varga.
„Nu au dispărut degeaba“
În acest context, directorul executiv al APM Sfântu Gheorghe, Hobincu Zoltan, a declarat iniţial că, din motive de siguranţă, nu poate spune despre câte exemplare este vorba şi unde şi-au făcut adă posturi. „Nu au dispărut degeaba şi nu vrem să se întâmple din nou“, a explicat Hobincu. Ulterior, el a confirmat că în judeţar putea fi vorba despre zece familii, care au migrat de pe râul Olt, prin Râul Negru, şi şi -au construit un adăpost într-o zonă unde apa are 80 de centimetri adâncime.
„Este o realizare extraordinară. Abia când am preluat şi am pus ordine în balastiere şi exploatări a dat rezultate proiectul de repopulare cu castori şi au început să se adapteze şi să se înmulţească în judeţ“, a mai spus şeful APM. În acest sens, instituţia le-a transmis o circulară primarilor din judeţ, prin care atrage atenţia în legătură cu prezenţa castorilor. Amenda pentru braconaj se ridică la 5.000 de lei.
PROGRAM
Exemplare aduse din Bavaria
- În România, castorul a fost de clarat dispărut în 1824, în urma vânării excesive.
- Populaţia de castori se ridică acum la 350 de exemplare şi se găsesc pe râurile Olt, Mureş şi Ialomiţa, ca urmare a programului demarat de ministrul mediului, în 1998. Acesta a adus din Bavaria 21 de castori, în cadrul unui proiect ce viza repopularea mai multor ţări europene. Primii castori au fost reintroduşi în colaborare cu ICAS Braşov.
- În decembrie 2008, au reapărut şi în Lunca Mureşului Inferior, aproape de graniţa de vest, de unde au fost „importaţi“. (Ovidiu Eftimie, Georgeta Petrovici)