Dezvăluiri. Mărturisiri de dincolo de mormânt: Litvinenko afirmă că Putin are o relaţie bună cu un lider mafiot | VIDEO

Dezvăluiri. Mărturisiri de dincolo de mormânt: Litvinenko afirmă că Putin are o relaţie bună cu un lider mafiot | VIDEO

The Daily Telegraph a publicat în exclusivitate o înregistrare audio făcută de fostul spion KGB Alexandr Litvinenko, cu un an înainte de moartea sa.

Înregistrare în care afirmă că presedintele Vladimir Putin are o "relaţie bună" cu unul dintre cei mai periculoşi mafioţi ai lumii, Semion Moghilevici, acuzat că ar vinde arme organizaţiei teroriste al-Qaeda.

Denunţă legături

O ancheta Telegraph a descoperit înregistrarea audio, cu câteva zile înainte de începerea anchetei publice asupra morţii opozantului rus, Alexandr Litvinenko, prevazută a demara pe 27 ianuarie a.c.

Ne puteți urmări și pe Google News

În inregistrarea datată noiembrie 2005, Litvinenko denunţă legaturi intre serviciile rusesti de informatii - SVR si FSB - cu un fost agent KGB care are legaturi cu al-Qaeda. "Dupa primul meu contact cu Mario Scaramella, serviciile speciale din Rusia, ambasada Rusiei a cerut politiei italiene sa-l aresteze pe fratele meu si sa-l extradeze in Rusia", spune Litvinenko.

"Era un şantaj la adresa mea, dacă nu ma opresc din colaborarea cu Mario Scaramella şi Paolo Guzzanti, fratele meu va fi pus sub acuzare în Rusia". Litvinenko afirma că a fost ameninţat de autorităţile ruse să nu mai lucreze cu o comisie însărcinată să stabilească legăturile dintre sovietici şi politicieni italieni. Acesta afirmă că serviciile ruseşti de spionaj sunt "foarte speriate" de activitatea acestei comisii. Litvinenko îi oferea informaţii lui Mario Scaramella, un expert italian în materie de securitate, care lucra în calitate de consultant pentru Comisia Mitrohin, o comisie parlamentară, înfiinţată în 2002 şi condusă de senatorul Paolo Guzzanti.

În inregistrare, Litvinenko susţine că Rusia l-a şantajat să nu mai lucreze cu Scaramella, prin ameninţarea de extrădare a fratelui său din Italia, unde trăia.

Relaţie bună

Litvinenko afirmă în înregistrare că este un "fost ofiţer KGB şi FSB" şi spune că îi oferea informaţii lui Scaramella despre o serie de persoane, inclusiv Moghilevici, care se află şi astăzi pe lista celor mai căutate zece persoane de către FBI. "Moghilevici are o relaţie bună cu Putin, din 1994 sau 1993", spune el.

"(...) Semion Moghilevici are contacte cu al-Qaeda. Semion Moghilevici vinde arme către al-Qaeda. Înainte, am dat o mulţime de informaţii despre Moghilevici lui Mario Scaramella". Litvinenko a început să lucreze cu Scaramella, un avocat care a fost consultant pentru Environmental Crime Prevention Program (ECPP) in 2003.

Cei doi se întalneau des în ultimii ani de viaţă ai lui Litvinenko, în Italia şi în Londra.În cadrul ultimei întâlniri dintre cei doi, Scaramella l-a avertizat pe Litvinenko că a aflat informaţii legate de un complot rusesc, care viza uciderea celor care colaborau cu Comisia Mitrohin. În această înregistrare, Litvinenko vorbeşte despre un "fost agent KGB" care ar avea legaturi cu crima organizată din Italia, dar şi cu FSB şi SVR.

Acest fost agent a negat acuzaţiile la adresza sa şi Scaramella a fost acuzat ulterior de calomnie, fiind închis 14 luni. Acesta a susţinut că acuzaţiile la adresa agentului s-au bazat pe informaţiile primite de la Litvinenko.

O scrisoare

Alexandr Litvinenko, 43 de ani, a fost un agent FSB (fostul KGB) care se refugiase în Marea Britanie. În noiembrie 2006, „a baut un ceai cu Andrei Lugovoi, fost agent FSB şi cu omnul de afaceri Dmitri Kovtun, într-un hotel din Londra”, după cum avea să noteze presa, şi la puţin timp, a murit. În urma unei otrăviri cu poloniu. Într-o scrisoare redactata de pe patul de moarte, l-a acuzat pe preşedintele Vladimir Putin că a ordonat uciderea sa, acuzaţie respinsă de Kremlin.

CNN scria, în 2009, că Semion Moghilevici ar putea fi „cel mai puternic om de care nu aţi auzit niciodată”!