Indemnizaţiile pentru mame vin la „Sfântu’ Aşteaptă“

Indemnizaţiile pentru mame vin la „Sfântu’ Aşteaptă“

Femeile care sunt în concediu de maternitate nu ştiu când vor primi diferenţa de bani la indemnizaţie. Autorităţile dau vina pe sistemul informatic.

Mamele au, mai nou, o altă preocupare: statul la coadă în faţa sediilor Agenţiei Naţionale de Prestaţii Sociale (ANPS), unde trebuie să opteze pentru plata a 85% din venituri pentru indemnizaţia de creştere a copilului. Femeile se plâng că sunt ţinute cu orele la coadă şi că durează prea mult până ajung să depună actele. În plus, dacă sună să întrebe ce documente trebuie să conţină dosarul, nu le răspunde nimeni la telefon.

De cealaltă parte a ghişeului, însă, există tot plângeri în loc de soluţii. Preşedintele Agenţiei Naţionale de Prestaţii Sociale, Adrian Toader, spune că problema ar fi numărul mic de angajaţi care se confruntă cu un număr foarte mare de dosare.   La sediile judeţene şi municipale ale ANPS se formează cozi în fiecare zi de lucru cu publicul. În Bucureşti, în patru zile în care s-au primit dosare, au venit nu mai puţin de 600 de cereri, recordul fiind atins luni, cu 300 de opţiuni depuse în câteva ore, spune directorul agenţiei din Bucureşti, Mihai Rapi.   „Dosarele pentru recalcularea indemnizaţiilor solicitanţilor aflaţi deja în plată se depun până la sfârşitul lunii iunie. Diferenţele rezultate vor fi restituite retroactiv, începând cu 1 iulie“, susţine şi Adriana Savu, directorul Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale Prahova.

Doar 2.000 dintre cei 9.000 de părinţi din judeţul Prahova care primesc în prezent indemnizaţia de creştere a copilului vor beneficia de prevederile noii legi. În plus, ei vor primi banii abia în vară. „Programul informatic nu e pregătit“ Problema devine cu atât mai acută pentru beneficiarii indemnizaţiei cu cât nimeni nu le poate garanta că îşi vor primi diferenţele de bani la o dată sigură. „Nu ştim cât ar mai putea dura. Calculele au fost demarate, dar nu putem face o estimare. Depinde de program (sistemul informatic - n.r.)“, a spus Rapi.

Mămicile reclamă şi aglomeraţia de la ghişee şi spun că aceasta este cauzată mai ales de numărul insuficient de birouri şi funcţionari care primesc cererile mămicilor. „Am gemeni şi nu pot să mă plimb toată ziua pe drumuri. Am venit degeaba până aici, pentru că la telefon nu răspunde nimeni. Am sunat să întreb ce acte îmi trebuie pentru recalcularea indemnizaţiei şi când pot să vin. Înţeleg că azi nu este program cu publicul aici, da’ la telefon de ce nu răspund?“, se arăta extrem de nemulţumită, ieri, o mămică din Capitală.

Şi în acest caz, Adrian Toader dă vina pe sistemul informatic. „Fiind vorba de o lege nouă, programul informatic nu este pregătit. Am chemat oamenii care se ocupă de asta, ca să pună la punct sistemul, să poată fi prelucrate automat datele. Însă asta durează. Oamenii ar trebui să înţeleagă. Avem 940 de angajaţi în ţară pentru 24 de tipuri de prestaţii sociale şi 11 milioane de beneficiari“, se scuză Toader, preşedintele ANPS. (A contribuit Marius Nica)

CE VĂ TREBUIE   Acte necesare pentru „salariul“ de mămică

Femeile care se află deja în concediu de creştere a copilului şi sunt avantajate de noua Lege a indemnizaţiilor pentru mame trebuie să meargă la sediul Agenţiei de Prestaţii Sociale din judeţul în care locuiesc cu o copie după cartea de identitate, o cerere „de mână“ în care să precizeze că optează pentru 85% din venituri şi adeverinţă de venit de la locul de muncă, din care să reiasă veniturile nete în ultimele 12 luni de dinainte de a naşte.   Dacă mămica realizează şi alte venituri în afară de salariu, mai are nevoie de o adeverinţă avizată de Fisc, prin care să dovedească natura veniturilor respective şi faptul că acestea au fost impozitate.

Ne puteți urmări și pe Google News