GERMANIA. Liderii politici fac apel la ANULAREA marșurilor ANTISILAMISTE

GERMANIA. Liderii politici fac apel la ANULAREA marșurilor ANTISILAMISTE

Politicieni germani au cerut anularea marșurilor antiislamiste, ca răspuns la uciderea la Paris a 17 oameni de către militanții islamiști. Circa 20.000 de oameni sunt așteptați la marșul de la Dresda, organizat de grupul Pegida, în cursul zilei de azi. Ministrul Justiției, Heiko Maas, a făcut un apel ca oamenii să stea acasă.

Cancelarul Angela Merkel a declarat că va participa la marșul din Berlin, al organizațiilor musulmane, care va avea loc mâine.

Maas este unul dintre politicienii de prim rang care a cerut organizatorilor Pegida să nu „folosească eronat” atacurile asupra Charlie Hebdo și a supermarktului evreiesc.

Manifestanții din orașul estic sunt așteptați să poarte panglici negre sau banderole pe braț și să țină un moment de reculegere în memoria victimelor de la Paris.

Pegida - Europenii patrioți contra Islamizării Vestului - au reușit să adune 18.000 de oameni, la Dresda, în urmă cu o săptămână. Dar o contra-manifestație, organizată de autorități, sâmbătă, a adunat în jur de 35.000 de persoane.

Într-o serie de interviuri, Maas a acuzat Pegida de ipocrizie, scrie BBc News. „În Dresda, oamenii vor să-și amintească cu o panglică neagră victimele din Paris - aceiași oameni  pe care, acum o săptămână, îi numeau mincinoșii din presă”, a spus oficialul german.

Cancelarul, care s-a întâlnit cu premierul turc Ahmet Davutoglu, luni, urmează să ia parte, mâine, la un miting anti-terorism, organizat la Berlin de grupurile de musulmani. Vicecancelarul Sigmar Gabriel și alți miniștri sunt așteptați acolo.

Creșterea numărului marșurilor anti-islamizare din ultimele săptămâni din Germania i-a îngrijorat pe liderii politici. Tensiunile au crescut în weekend când atacatori necunoscuți au incendiat redacția ziarului din Hamburg care a republicat caricaturile de la Charlie Hebdo din 2006.