Semnal EVZ! Aberația care a dus la impozitarea alocațiilor încă produce efecte

Semnal EVZ! Aberația care a dus la impozitarea alocațiilor încă produce efecte

Prevederea din Codul Fiscal prin care românii sunt obligați să achite minimum 53 de lei, în contul contribuțiilor la sănătate, doar pentru că realizează câștiguri infime din dobânzi sau dividende, generează o mulțime de probleme de mai mulți ani.

Împinși de la spate de premier, reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) au găsit un subterfugiu prin care au sistat somațiile de plată trimise pentru câștigurile din alocații. Practic, au găsit în sistemul legislativ o lege mai permisivă, care prevede ca pentru respectivele alocații să nu se mai achite contribuții.  

Așa cum am scris însă și în ziarul de ieri, trimiterea somațiilor s-a făcut în baza unei prevederi perfect legale, aberante, care continuă să existe. Mai mult, una dintre cele mai importante organizații a fiscaliștilor, Asociația pentru Reformarea Sistemului de Impozite și Taxe (ARSIT), face de aproape doi ani lobby pentru eliminarea acestei prevederi, organizând conferințe sau întâlniri directe cu oficialii Ministerului de Finanțe și cu cei ai ANAF. Cu toate astea, întrevederile nu au avut până acum niciun rezultat.

CASS pentru câștig din depozit

Astfel, Codul Fiscal prevede că persoanele care nu au venituri pentru care plătesc statului contribuții la sănătate (CASS), dar realizează câștiguri din dobânzi, din dividende sau din alte surse, sunt obligate să plătească CASS pentru ceea ce câștigă din aceste dobânzi și dividende. În această situație au fost părinții fără alte forme de venit, care au primit în cont alocațiile copiilor, iar băncile au remunerat aceste depozite cu dobânzi. Pentru aceste dobânzi, ei sunt obligați de stat la plata CASS. O prevedere absolut pertinentă, spun fiscaliștii.

Câștigi un leu și ești dator 50 statului

Problemele intervin însă în modul în care este fixat nivelul contribuției. Astfel, indiferent cât ar fi câștigul din dobândă, poate să fie și 50 de bani sau de un leu, contribuția la sănătate, care trebuie achitată, nu poate fi mai mică de aceea pe care o plătesc cei care câștigă salariul minim. Or, pentru acest salariu, în prezent în valoare de 975 de lei, nivelul contribuției la Sănătate ajunge la 53 de lei. Se ajunge astfel ca pentru un câștig de câțiva lei, în decursul unui an, sub formă de dobândă, să se achite o contribuție de 53 de lei, la sănătate. Singura soluție, pentru a scăpa de plata aceste contribuții, este ca alocațiile să nu fie primite într-un cont pentru care se percepe dobândă, sau să fie ridicate direct de la Poștă. Cum calculează ANAF CASS-ul „Băncile raportează la final de an pentru ce depozite au impus dobândă. ANAF colectează toate aceste date și îi selectează pe cei care au depozite și nu înregistrează alte forme de venit. Acestora le impune contribuția de sănătate, care este de minimum 53 de lei”, a explicat pentru EVZ Delia Cataramă, directorul executiv al ARSIT. Potrivit acesteia, membrii ARSIT au purtat discuții în mai multe rânduri, atât cu reprezentanții ANAF, cât și cu cei ai Ministerului Finanțelor, în 2013, pentru a-i determina să renunțe la acest prag, 5,5% din salariul minim, însă fără niciun rezultat.

Solicitarea ARSIT În 2013, membrii ARSIT au adresat chiar o scrisoare secretarului de stat din Finanțe, Dan Manolescu, în care îi atrăgeau atenția asupra acestei prevederi, care declanșase un alt scandal la vremea respectivă. De data aceasta era vorba de românii care au fost primit de la stat cupoane care îi transformau în acționari la companiile publice. Deși mulți dintre ei nici nu mai știu unde dețin acele acțiuni, au primit acasă scrisori din partea ANAF că sunt datori pentru dividendele câștigate, cu plata contribuției la Sănătate. Iată ce au cerut membrii ARSIT, în scrisoarea trimisă pe data de 27 august 2013: l Abrogarea prevederii privind aplicarea CASS la cel puțin un salariu minim pe economie. „ARSIT solicită elminarea acestei prevederi pentru CASS în cazul oricărui venit, nu numai veniturilor pe dividende. Considerăm că această prevedere este necesară pentru respectarea principiului echității fiscale menționat și în Codul Fiscal art. 3 lit. C, care prevede „echitatea fiscală la nivelul persoanelor fizice, prin impunerea diferită a veniturilor, în funcție de mărimea acestora”. Altfel spus, cereau ca românii să nu plătească aceleași contribuții, indiferent dacă ar câștiga un leu sau 975 de lei, ci contribuții proporționale cu veniturile. De exemplu, o cotă de 5,5% din fiecare formă de venit. Pentru un câștig de un leu, aceasta ar fi de 5 bani. În lipsa unei abrogări a prevederii, aceasta va produce în continuare efecte.

 Pentru a scăpa de plata contribuției la sănătate, alocațiile nu mai trebuie păstrate în depozite care produc dobândă Foto: Răzvan Vălcăneanțu

Ne puteți urmări și pe Google News