Biserica Catolică ia poziție împotriva valului de islamofobie din Germania. Catedrala din Koln va rămâne în această seară pe întuneric

Biserica Catolică ia poziție împotriva valului de islamofobie din Germania. Catedrala din Koln va rămâne în această seară pe întuneric

Catedrala din Köln, una dintre clădirile emblematice ale Europei, va rămâne în această seară pe întuneric în semn de protest faţă de manifestaţiile organizate de mişcarea PEGIDA (Europeni Patrioţi împotriva Islamizării Occidentului).

Decanul catedralei, Norbert Feldhoff, a dispus stingerea luminilor imediat ce a aflat că o manifestaţie a PEGIDA va avea loc la Köln. Potrivit decanului Feldhoff, cei care conduc manifestaţia „sunt o minoritate de rasişti şi extremişti”, scrie cotidianul spaniol ABC.

La cel mai recent miting de la Dresda, PEGIDA a reunit aproximativ 17.000 de persoane. Apariţia sa pe stradă cu un mesaj xenofob şi ostil faţă de musulmani - Germania are un număr mare de lucrători de origine turcă - a fost urmată de mai multe declaraţii de condamnare ale cancelarului german, Angela Merkel, inclusiv cu ocazia discursului de Anul Nou.

Biserica Catolică se alătură în acest sens cancelarului. Atât episcopii, cât şi parohiile germane insistă asupra respectării tuturor religiilor, inclusiv a islamismului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noul val de islamofobie se extinde, din Suedia - unde în ultimele săptămâni au fost frecvente atacurile care au vizat moschei - până în Franţa. Mai multe partide de extremă dreaptă care şi-au îmbunătăţit poziţiile în Parlamentul European la ultimele alegeri coincid aproape numai în privinţa discursului islamofob şi antiimigraţie, amintește și Agerpres.

Este vorba despre Frontul Naţional din Franţa, Partidul Libertăţii din Olanda, Democraţii suedezi, Liga Nordului din Italia, Ukip din Marea Britanie şi extrema dreaptă din Austria şi Elveţia. Toţi aceştia resping islamul în Europa invocând protecţia a ceea ce numesc 'cultura europeană'.