Horia Georgescu, președinte ANI: Nu ne intimidează atacurile politice din campania electorală

Horia Georgescu, președinte ANI: Nu ne intimidează atacurile politice din campania electorală

"ANI nu este interesată de cineva anume şi nici nu gestionează dosare personalizat. Nu ne intimidează atacurile politice din campania electorală sau din afară ei. Am trecut prin câteva cicluri electorale asistând la tot felul de presiuni. Aduc aminte politicienilor că legea ANI prevede în mod expres că nu putem primi dispoziţii de la nici o instituţie publică sau persoană referitor la dosarele gestionate”, a declarat președintele ANI, Horia Goergescu, referindu-se la procesul prezidențiabilului ACL Klaus Iohannis.

”Urmărim în primul rând o jurisprudenţa unitară pentru aceste cazuri. Pentru noi sunt importante cele 114 dosare pe acest tip de speţă juridică care a generat dezbateri controversate în societatea românească încercându-se de nenumărate ori schimbarea legii. Acest lucru a fost menţionat negativ în rapoartele MCV vulnerabilizand România din perspectiva aderării la spaţiul Schengen şi a luptei împotriva corupţiei", a mai spus Georgescu pentru stiripesurse.ro.

Șeful ANI susţine că Agenţia a acţionat în conformitate cu atribuţiile pe care i le conferă legea şi că nu poate fi acuzată de tergiversări în cazul lui Klaus Iohhanis.

"Am cerut fixarea unor termene de judecată în 33 de dosare privind strict acest acest tip de incompatibilitate la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Multe dintre acestea au fost câştigate de ANI la fond în faţă Curţilor de Apel. ANI a  îndeplinit procedura pe 3 Octombrie 2014 în ziua în care a primit raportul de la ICCJ. Este o simplă formalitate. Cealaltă parte a trimis documentele în dată de 17 octombrie. Recursul în acest proces a fost formulă de ANI în 2013”, a mai spus Goergescu.

”Menţionez că în majoritatea dosarelor ANI care ajung la ICCJ se solicită fixarea şi urgentarea termenelor de judecată. Este o practică uzuală a instituţiei de mult timp. Aş dori să mai explic un lucru. Acest tip de incompatibilitate , chiar dacă nu pare o problema gravă previne în fapt un conflict de interese în cadrul societăţilor de la nivel local  care gestionează fonduri din bugetul naţional şi european de sute de milioane de euro.", a precizat el.

"Prin prezenţa lor în consiliile de administraţie aleşii locali influenţează decizia şi gestionarea banilor prin fraudarea proceselor de achiziţii publice netransparente care favorizezeza societăţile comerciale prietene sau ale rudelor. Vedem zilnic în mass-media zeci de cazuri gestionate de instituţiile anticorupţie sau cele implicate în lupta împotriva acestui fenomen grav care afectează direct viaţă cetăţenilor şi competitivitatea economică la nivel local şi naţional.

Referitor la această incompatibilitate mai trebuie menţionat faptul că nici în lege nici în Constituţie nu există termenul regiune aşa cum argumentează aleşii locali prezenţa în aceste societăţi de tip RAJA. Există strict prevăzută existenţa societăţilor de interes local sau naţional nu regional. România nu are regiuni din punct de vedere al legislaţiei aplicabile şi al Constituţiei. De altfel ANI nu a identificat nici un caz de incompatibilitate în cazul aleşilor locali care sunt membrii în consiliile de administraţie al Asociaţilor de dezvoltare intră-comunitară pentru că sunt asociaţii de interes local şi acest lucru nu este interzis de nici o lege.", a încheiat preşedintele ANI în răspunsul dat stiripesurse.ro

Ne puteți urmări și pe Google News