Statul Islamic avansează semnificativ în Irak însă pierde teren la Kobane, în nordul Siriei

Statul Islamic avansează semnificativ în Irak însă pierde teren la Kobane, în nordul Siriei

Gruparea Statul Islamic “a înaintat semnificativ” în Irak, a recunoscut aseară coordonatorul coaliţiei internaţionale conduse de Statele Unite, generalul în retragere John Allen.

Într-o întâlnire cu jurnaliștii, el a estimat de asemenea că loviturile aeriene împotriva bastioanelor SI în Irak şi Siria nu produc “nici învingători şi nici învinşi”, notează AFP.

La întoarcerea dintr-un lung turneu în Orientul Mijlociu, în special în Irak, Iordania şi Turcia, generalul Allen a declarat de asemenea că ţările aliate din coaliţie sunt “de acord” să afirme că “deşi aspectul militar este important, el nu este suficient” pentru a învinge gruparea de jihadişti ultraradicali.

Generalul american, însărcinat oficial să coordoneze eforturile coaliţiei internaţionale, s-a declarat de asemenea “foarte reticent faţă de termenul ţintă strategică” folosit pentru oraşul Kobane, care este disputat de forţele kurde şi jihadişti la frontiera dintre Siria şi Turcia.

Ne puteți urmări și pe Google News

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a anunţat că loviturile aeriene lansate pentru apărarea Kobané au ucis “mai multe sute” de combatanţi ai grupului SI, dar că oraşul “încă ar putea cădea”.

“Am ucis mai multe sute de combatanţi SI în şi în jurul Kobane”, a declarat contraamiralul John Kirby într-un briefing de presă. Dar el a subliniat: “Kobane încă ar putea cădea”.

Pe teren însă, militanții Statului Islamic au început să se retragă din puncte sențiale cucerite în Kobane, potrivit unui comandant al milițiilor kurde. Acesta a adăugat că jihadiștii au pierdut controlul a circa 20 la sută din pozițiile controlate în orașul sirian aflat la granița cu Turcia. „Acum câteva zile, Statul Islamic controla circa 40 la sută din oraș, acum doar 20 la sută”, a declarat Idriss Nassan.