Au fost DACII în Anglia? Şi dacă da, ce au căutat ACOLO? Descoperire DE SENZAŢIE

Au fost DACII în Anglia? Şi dacă da, ce au căutat ACOLO? Descoperire DE SENZAŢIE

În ruinele unui fort roman, situat la Birdoswald, în Marea Britanie, au fost descoperite vestigii care arată, potrivit specialiştilor, că aici a staţionat iniţial o cohortă de soldaţi daci.

Soldaţi daci recrutaţi după înfrângerea dacilor de către romani şi încorporaţi în armata romană, iar apoi alţi militari daci, fie urmaşi ai celor dintâi, fie noi recruţi din Dacia, după cum scrie descoperă.ro, care citează English Heritage.

Ulterior au staţionat

Cohorta a fost constituită curând după cucerirea Daciei – în vremea împăratului Traian, în anul 106 e.n -., iar soldaţii au fost transferaţi în provincia romană Britania, unde urme ale prezenţei lor apar curând după anul 120 e.n. Inscripţiile găsite arată că soldaţii daci au ajutat la construirea Zidului lui Hadrian (imaginea de mai jos), iar ulterior au staţionat la fortul de la Birdoswald, unul dintre punctele fortificate de pe traseul zidului. În două inscripţii apare reprezentat un falx – cuţitul curbat caracteristic dacilor, care apare şi pe Columna lui Traian, în scena în care Decebal se sinucide cu o astfel de armă.

Potrivit descoperă.ro este impresionant felul în care soldaţii daci din Britania romană îşi păstrau cultura. La peste 200 de ani de la înfrângerea lui Decebal şi la aproape 2000 km depărtare de Dacia, încă mai reprezentau falxul pe inscripţiile lor şi dădeau copiilor nume dacice, inclusiv pe cel de Decebal. O piatră de mormânt descoperită la Birdoswald comemorează moartea a doi băieţi cu nume dacice, unul numit chiar Decebalus, care a trăit numai câteva zile, şi altul cu numele de Blaesus, mort la vârsta de 10 ani.