Rectorul Universității "Babeș-Bolyai" cere revocarea ordonanței care modifică legea Educației
- Laura Negoi ţă
- 14 iulie 2014, 16:27
Profesorul universitar Ioan Aurel Pop critică ordonanța Guvernului și cere revenirea asupra documentului.
Reprezentantul universității consideră că modificările aduse legii Educaţiei creează posibilitatea de afirmare a concurenţei neloiale, de încurajare a mediocrităţii, de scădere a standardelor profesionale şi chiar de manifestare a unor abuzuri.
Un motiv de îngrijorare este cel privitor la posibilitatea apariţiei unui sistem paralel de educaţie, bazat pe standarde duble în ceea ce priveşte învăţământul de stat şi învăţământul privat.
"Favorizează un regim discriminatoriu între universităţile de stat şi cele private, cu permisiunea ca cele din urmă să recurgă la metode nedemocratice, incorecte, neacadamice. Evidente sunt în acest sens prevederi variate, de la exercitare pe timp nelimitat a funcţiilor de conducere până la organizarea programelor de studiu şi la promovarea persoanelor în funcţii didactice", se arată într-un comunicat citat de Agerpres.
Documentul mai precizează că universităţile particulare, în mare măsură, sunt promotoare ale "unei calităţi scăzute a instruirii şi educaţiei", adevărate '"fabrici de diplome", emise sub egida MEN.
De asemenea, se conturează riscul decredibilizării instituţiilor universitare în ansamblul lor, prin organizarea unor forme de instruire difuze şi care nu sunt clar specificate şi diferenţiate, menite să semene confuzie între şcoli cu denumiri omonime, dar care în mod evident au un statut şi un rol diferit.
Conducerea universităţii clujene consideră că anumite ambiguităţi ale ordonanţei ar avea ca efect îndepărtarea unor tineri valoroşi de cariera didactică. De asemenea, mai semnalează existenţa unor premise pentru diminuarea calităţii doctoratelor, în condiţiile în care toate universităţile au posibilitatea să organizeze studii de acest nivel, fără discernământ, fără ierarhie, fără disociere între o formă de doctorat sau alta, existând riscul de a scădea exigenţa, în anumite universităţi, pentru forma de doctorat cu frecvenţă redusă.
Rectorul UBB şi preşedintele Senatului Universităţii acuză, totodată reintroducerea unor prevederi care dau posibilitatea prelungirii 'sine die' a unor funcţii de conducere, care prefigurează perspectiva gravă a autoritarismului.
"Se redeschide, prin prevederile privind absenţa prerogativei de putere publică pentru funcţiile de conducere din universităţi, posibilitatea cumulului funcţiilor de conducere academică cu cele politice, fapt care, aşa cum a dovedit experienţa recentă din multe universităţi, poate da naştere unor situaţii grave de inechitate, de abuzuri de putere, de sfidare la adresa democraţiei şi a autonomiei universităţilor", se precizează în comunicat.