Stai acasă. Cui îi pasă?

Stai acasă. Cui îi pasă?

Dragă votantule,

Un curent păgubos de opinie se face simțit zilele-astea: acela că e mai bine să nu mergi la vot pe 25 mai, că toți sunt o apă și-un pământ, că o să-i înveți tu minte, protestând în piață, că o să le arăți tu disprețul tău și ei n-or să mai poată.

Îți confirm, așa e, de-aia n-or să mai poată ei. O să-i doară-n cot. Nu le pasă cum și de câți sunt votați, atâta timp cât sunt votați. Dacă din totalul de 18 milioane de alegători îi votează fix trei persoane, dintre care patru „pentru”, nu se vor simți nelegitimați, ci își vor clama victoria cu peste 100%. Dacă nu votezi, or să considere că nu ți-a păsat destul, iar protestele tale din piață or să le califice la manifestări de timp liber, că poate la teatru era închis.

Te-a dezamăgit Băsescu? Era inevitabil. Așteptai altceva de la PMP? E dreptul tău să mai aștepți. PDL nu-ți mai spune nimic? Nu-i spune nici tu. Nici Antonescu nu mai e ce credeai că e? La câte speranțe s-au învestit în el nici n-avea cum. Dar, când nu te duci la vot, ia în calcul că absenteismul electoral avantajează partidele mari și că avem pe stânga un asemenea partid, atât de convingător că e în stare să scoată și morții la vot. Te-ai săturat să votezi contra? Măcar anulează-ți votul. Arată-le că stai cu ochii pe ei. Că ai o atitudine, că la nevoie te-ai putea decide și că nu se știe cum te-ai putea hotărî să votezi. Asta o să-i facă să te curteze.

Să-ți spun un secret. Politicienii nu sunt niște tipi drăguți. (Ăia drăguți s-au pierdut undeva de-a lungul lanțului trofic, pe drumul până la vârf.) Deci, dacă nu se tem de tine, dacă sunt convinși că o să-i votezi oricum sau că n-o să-i deranjezi nici măcar cu un vot dat altcuiva, nu trebuie să te miri că or să te ignore.

Și hai să presupunem că te încadrezi în curentul unițisalvăm-nuvotm-șiînpiațănemasăm. Nu votezi și, pe 25 mai, te duci în Piața Universității, la protest. Ce crezi c-o să se întâmple? Păi, nimic. În primul rând că nici n-o să apari la televizor, cel mai probabil, pe motiv că există riscul să se strigi sloganuri de campanie, ceea ce în duminica votului e interzis. Protestul tău, așadar, n-o să se vadă decât pe Facebook. Iar Facebook-ul, să ne amintim totuși, nu e lumea. Între timp, la țară, oamenii fără Facebook vor vota și îți vor decide și ție soarta, iar politicienii fie te vor ignora pe tine și pe ai tăi, fie vor căuta metode prin care să profite electoral de nemulțumirea ta.

În final, nu-ți contest dezgustul, nu-ți contest dreptul de a protesta, nu-ți contest dreptul de a nu vota, dar nu-ți face iluzii cu privire la rezultate.

E OK să nu votezi dacă nu te simți reprezentat, e un drept votul, nu o obligație. Dar nu sta acasă sau în piață pe ideea că le arăți tu lor, că nu le arăți nimic. Nu-ți face iluzii. Să nu votezi e ca și cum ai zdrobi țânțarul, dar nu cu un plici, ci cu disprețul tău. O să-ți ia ceva timp, și la final țânțarul se va simți chiar bine.