Cimpanzeii au trăsături de personalitate similare oamenilor

Cimpanzeii au trăsături de personalitate similare oamenilor

Un studiu recent relevă faptul că cimpanzeii au trăsături de personalitate similare oamenilor, relatează Huffington Post.

Studiu, efectuat de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Georgia, a scos la iveală faptul că cimpanzeii nu doar că au trăsături de personalitate similare oamenilor, ci acestea sunt structurate aproape identic.

Pentru a analiza comportamentul cimpanzeiilor, oamenii de știință au pus la punct un chestionar, pe baza căruia i-au rugat pe îngrijitori să împartă cimpanzeii în 43 de categorii, pornind de la analiza comportamentului lor zilnic. Chestionarul cuprindea întrebări de tipul: "E cimpanzeul jucăuș sau timid?", "Are porniri impulsive?" sau "Este o fire ușor excitabilă?".

Analizând 174 de chestionare, cercetătorii au vrut să afle ce trăsături se regăsesc în cazul unui număr mai mare de cimpanzei, pe baza căror s-ar putea creiona niște trăsături fundamentale pentru personalitatea cimpanzeilor. Spre deosebire de oameni, care se împart în cinci tipologii, cimpanzeii pot fi doar de două tipuri: tipul dominant Alpha sau tipul Beta, mai sociabil și jucăș. Dar cercetătorii au descoperit că fiecare tipologie cuprinde trăsături de personalitate suplimentare, mai mici, iar aceastea seamănă surprinzător de mult cu cele cinci tipologii umane,. Acest lucru ar putea fi determinat de prevalența în creier a unor anumiți hormoni, cum ar fi vasopresina, care se regăsește atât la oameni, cât și la cimpanzei, în ambele cazuri acest hormoni fiind responsabil atât de sentimentele agresive, cât și de cele de dragoste și generozitate.

Ne puteți urmări și pe Google News