Ungaria este gata de reconciliere cu ţări cu care se află în dezacord

Ungaria este gata de reconciliere cu ţări cu care se află în dezacord

Ungaria este gata să ia măsuri pentru lansarea unui proces de reconciliere istorică vizând ţări cu care se află încă în dezacord, a declarat, azi, secretarul de stat în Ministerul de Externe Zsolt Nemeth, într-o conferinţă consacrată relaţiilor ungaro-sârbe.

Procesul de reconciliere dintre Ungaria şi Serbia este „semnificativ”, dar Ungaria are „relaţii cu state vecine unde chestiunea vinovăţiei colective nu a fost depăşită”, a notat Zsolt Nemeth, într-un discurs rostit în cadrul conferinţei de la Budapesta, potrivit agenției MTI.

Conform oficialului ungar, începutul reconcilierii dintre Ungaria şi Serbia a fost cel mai important eveniment din ultimii patru ani şi nu ar fi fost posibil dacă preşedinţii celor două ţări nu ar fi luat iniţiativa în acest proces.

El a mai amintit că Parlamentul sârb a adoptat o rezoluţie pentru a exprima responsabilitatea pentru evenimente din trecut şi a calificat acest lucru drept un „gest exemplar”, ce a creat şansa construirii unui nou viitor între naţiunile ungară şi sârbă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Zsolt Nemeth a mai afirmat că este de importanţă „excepţională” faptul că Alianţa maghiară din Voivodina (VMSZ) face parte din noul guvern sârb, adăugând că a venit timpul ca autonomia să arate ce poate să facă în practică şi că, în loc să creeze tensiuni în coabitarea sârbo-maghiară, ea poate funcţiona ca un cadru pentru această coabitare, scrie Agerpres.

Anul trecut, preşedinţii ungar şi sârb, Janos Ader şi Tomislav Nikolici, au omagiat memoria celor executaţi înaintea şi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial la Curug (Csurog în maghiară), în Voivodina, gest considerat o confirmare a eforturilor comune ale celor două ţări către reconciliere.