Codul roşu de inundaţii pentru Teleorman, Ialomiţa şi Prahova expiră la ora 18: digurile sunt sub supraveghere. Fântânile sunt contaminate
- Ionel Stoica
- 21 aprilie 2014, 08:51
Sudul ţării este încă ameninţat de ape. Sute de oameni au fost evacuaţi din calea viiturilor. Este în continuare în vigoare codul roşu de inundaţii pentru Teleorman, Ialomiţa şi Prahova, aşteptat să expire la ora 18:00, dacă nu intervin alte fenomene meteorologice.
Update ora 8.30 Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că la această oră nu sunt anunțate drumuri naționale sau autostrăzi cu circulația întreruptă din cauza vremii sau a vreunui eveniment rutier, nici probleme majore de fluență a traficului pe arterele importante.
Pe DN 54, în județul Teleorman, circulația rutieră a fost reluată (începând cu ora 5.00) în condiții normale. Din cauza deversărilor controlate ce s-au efectuat la barajele de pe râul Olt, traficul a fost restricționat de ieri între kilometrii 65+750 metri și 65+900 de metri.
Dintre restricțiile temporare de circulație instituite în primele luni ale anului curent, din cauza executării unor lucrări de reparație ori de modernizare a drumurilor publice, reamintim, pe scurt:
— DN 2E din județul Suceava, între localitățile Solca și Marginea;
— DN 66 Iezureni — Bumbești-Jiu, între kilometrii 83 + 030 metri și 92 + 150 metri (pe raza județului Gorj);
— DN 66 Bumbești Jiu — Petroșani, între kilometrii 93 + 30 de metri și 126 (tot pe raza județului Gorj)
— DN 7 din județul Vâlcea, pe raza localității Robești, pe sensul de deplasare Râmnicu Vâlcea — Sibiu, în zona km. 224 + 450 metri al acestuia.
În cele din urmă, menționăm că nu sunt probleme deosebite referitoare la circulația pe infrastructura feroviară și nici aeroporturi sau porturi maritime ori fluviale închise (cu excepția aeroportului Suceava, a cărui pistă este închisă pentru modernizare).
Teleorman
Zeci de gospodării şi terenuri agricole din mai multe localităţi ale judeţului Olt au fost inundate în urma ploilor torenţiale din ultima perioadă, cea mai afectată fiind localitatea Movileni, unde autorităţile au ridicat mai multe diguri din saci cu nisip pentru limitarea efectelor inundaţiilor.
Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Teleorman, satul Obartu, din comuna Tătărăştii de Jos, a rămas izolat, duminică seară, după ce apele râului Teleorman s-au revărsat, 38 de persoane fiind izolate în această localitate, transmite corespondentul Mediafax.
15 case şi anexe gospodăreşti din comuna Ştorobăneasa au fost inundate după ce un dig natural s-a rupt. Prefectul judeţului Teleorman, Carmen Daniela Dan, a declarat la Digi24 că patru diguri sunt supravegheate, în condiţiile în care cotele de atenţie au fost depăşite cu 10-15 centimetri în două dintre ele, iar islazul şi culturile sunt ameninţate de ape. Ioana Magereanu, primarul localităţii, a explicat că în Ştorobăneasa apele râurilor Teleorman (aflat duminică sub cod roşu) şi Vedea se întâlnesc, motiv pentru care riscul de inundaţii este în continuare ridicat.
Alţi 35 de oameni sunt sinistraţi în satul Beuca, comuna Beuca, după ce pârâul Burdea s-a revărsat într-o zonă neîndiguită, iar de pe versanţi s-au scurs cantităţi mari de apă.
Un număr de 84 de persoane au fost evacuate din calea apelor în localităţile Necşeşti, Ciolăneşti, Beuca, Dobroteşti şi Siliştea Gumeşti.
Datele centralizate duminică seară de ISU Teleorman arată că în acest judeţ 11 comune au fost inundate, fiind vorba despre Tătărăştii de Sus, Tătărăştii de Jos, Necşeşti, Ciolăneşti, Beuca, Dideşti, Dobroteşti, Balaci, Vîrtoape, Siliştea Gumeşti şi Storobăneasa. În aceste comune au fost inundate 104 case, 320 de curţi, 641 de anexe gospodăreşti şi o bază sportivă.
Peste jumătate dintre locuinţele inundate sunt situate în comuna Ciolăneşti.
Apele revărsate ale mai multor râuri au inundat, de asemenea, 1.306 hectare de teren arabil, 560 hectare de păşuni şi fâneţe şi 268 hectare de pădure. Viiturile au mai 37 de podeţe, peste 40 de kilometri de drumuri comunale şi peste cinci kilometru de drumuri judeţene.
Pe drumul judeţean 506 B, în apropierea podului peste râul Vedea, s-a format un crater cu o lungime de un metru şi jumătate şi cu o lăţime de doi metri.
Olt
La Icoana, în judeţul Olt, pompierii aproape i-au forţat pe oameni să plece din casele ameninţate de revărsarea râului din localitate. Unii dintre ei nu au putut fi convinşi însă sub nici o formă să îşi abandoneze animalele şi bunurile.
Prahova
Zeci de gospodării au fost inundate aici după ce râul Teleajen a ieşit din matcă. Oamenii au fost luaţi prin surprindere pentru că, spun ei, în zonă nu a plouat foarte mult în ultimele zile. Viitura mare a venit însă dinspre munte şi le-a distrus toată recolta din acest an.
Apele au făcut şi o victimă în judeţul Prahova. Un bărbat în vârstă de aproximativ 40 de ani a alunecat în Bucovel. Timp de trei ore, salvatorii au încercat să dea de urma sa, dar au întrerupt acţiunea când s-a întunecat. Ei spun că şansele ca acesta să mai fie în viaţă sunt minime, dar reiau căutările luni dimineaţă. Copilul bărbatului, în vârstă de cinci ani, a fost găsit pe mal.
Autorităţile prahovene iau în calcul posibilitatea evacuării parţiale a unei cantităţi de apă din barajul de la Paltinu întrucât gradul de umplere a lacului de acumulare se apropie de limita maximă în urma ploilor, în această situaţie populaţia urmând să fie prevenită despre o eventuală viitură.
Potrivit datelor furnizate de Prefectura Prahova, duminică, gradul de umplere al barajului de la Paltinu, pe Valea Doftanei, se apropie de 94 la sută, o parte din apa acumulată în baraj fiind folosită pentru producerea de energie electrică, însă autorităţile nu exclud posibilitatea ca barajul să fie parţial golit, situaţie în care este posibilă producerea unor viituri pe Valea Doftanei, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"În acest moment, gradul de umplere al Barajului Paltinu se apropie de 94%. Apa în exces se evacuează prin uzinare pentru producerea de energie electrică (15 mc/s). Este analizată posibilitatea deschiderii parţiale a golirii de fund, dacă va fi necesară evacuarea unui debit suplimentar de 12 mc/s. În acest caz ISU va lua măsuri pentru prevenirea populaţiei de pe traseul unei eventuale viituri pe valea râului Doftana", se arată într-un comunicat dat publicităţii, duminică, de Prefectura Prahova.