Rămasă pustie după moartea mineritului, comuna Buceș s-ar putea repopula. În ultimele săptămâni, în acest colț de Rai au apărut zeci de persoane interesate de casele scoase la vânzare: în funcție de utilități, prețurile pornesc de la 16.000 de lei.
Opriți pustiirea satelor moțești”, este mesajul campaniei lansate cu trei luni în urmă pe site-ul primăriei comunei Buceș, din Munții Metaliferi, grupare a masivului Apuseni. Decăderea mineritului, în anii '90, și îmbătrânirea populației au dus la înmulțirea gospodăriilor rămase pustii. Parte dintre localnicii rămași sunt nevoiți să facă naveta zeci de kilometri pentru a munci la Brad sau, și mai departe, la fabrici de cablaje din județul Arad.
Așa se face că, acum, în comuna Buceș sunt disponibile la vânzare peste 30 de gospodării. Prețurile pleacă de la doar 16.000 de lei - pentru o casă mai mică, fără conexiune la rețeaua de apă și fără cale de legătură cu drumul principal - și ajung la 70.000 de lei pentru o casă cu trei camere, în stare mai bună.
„Casele cu prețuri mai mici au nevoie de ample lucrări de reparații, dar tot se vând cu câte unul, două sau trei hectare de pământ lângă ele. Cele cu prețuri de 70.000 de lei sunt în stare mai bună, sunt mai mari, unele au și câte o baie, iar gospodăriile lor cuprind câte o livadă, vreo două-trei hectare de teren și chiar suprafețe de pădure”, spune primarul comunei, Traian Achim Mărcuș.
Olandezii vor să cumpere tot
Edilul din Buceș mărturisește că o companie de turism din Olanda dorește să cumpere toate casele scoase la vânzare în comună și să le transforme în spații de cazare, exclusiv pentru olandezi.
„Cei din Olanda m-au sunat și azi. Spun că sunt dispuși să suporte și cheltuielile cu procedurile de intabulare a caselor și terenurilor. Însă trebuie să acordăm atenție și interesului pe care-l manifestă românii pentru casele de la noi. Ne sună din Italia, Franța, Anglia. Vor să vină să trăiască aici. Unii au chiar planuri pentru micro-ferme ecologice, pentru că zona noastră nu a fost cooperativizată, iar acum suntem în cursul procedurilor de obținere a certificatelor necesare pentru a fi declarată drept arie în care, într-adevăr, se poate face agricultură ecologică”, adaugă Traian Achim Mărcuș. Primarul precizează că, majoritatea gospodăriilor încă au probleme cu actele.
Cărămida, cărată cu boii
Casele și gospodăriile au fost transmise din tată-n fiu, fără să fie intabulate pentru a putea fi apoi tranzacționate legal mai ușor. „Sunt case pentru care s-a urcat piatra, ori cărămida, cu carul cu boi până sus, pe-un deal. Case la care s-a muncit din greu. E păcat să le lăsăm pustii. O familie din Moldova, cu patru copii, s-a și mutat într-o asemenea gospodărie”, spune primarul Mărcuș. Comuna Buceș se poate lăuda că problema rețelelor de apă este rezolvată în toate cele nouă sate componente, iar acum se pregătește un proiect pentru o rețea de canalizare. Infrastructura rutieră și rețeaua de distribuție a energiei electrice sunt în stare bună.
70.000 de lei costă o casă cu trei camere, în stare bună: are livadă, baie și suprafețe de pădure