Cele mai frumoase târguri de Crăciun din ţară

Cele mai frumoase târguri de Crăciun din ţară

Chiar dacă resimt din plin criza economică, cele mai multe municipalităţi din ţară încearcă să le aducă oamenilor ceva din atmosfera de sărbătoare.

Cele mai importante oraşe din ţară organizează târguri de Crăciun, în care locuitorii sunt ademeniţi cu bucate tradiţionale, cadouri şi programe artistice.

Târgul din Piaţa Mare a oraşului Sibiu

Cu un trafic calculat la 10.000 de persoane în fiecare zi, Târgul de Crăciun din Piaţa Mare a oraşului Sibiu a devenit principalul punct de atracţie pentru copiii din oraş. Jocurile mecanice, bradul cu scena naşterii lui Hristos sau patinoarul au devenit o adevărată afacere alături de zecile de căsuţe în care se vând produse de sezon.

Ne puteți urmări și pe Google News

Programul fiecărei seri a fost actualizat, de la ora 19.00, pe mica scenă amenajată urcând diferite coruri. Invitaţii vin din toate zonele ţării: începând din Maramureş şi chiar şi din Basarabia.

Vineri, 24 decembrie, la ora 17.00, e aşteptat să coboare dintr- o caleaşcă chiar Moş Crăciun.

Timişorenii, la gustat

La Timişoara, din interiorul căsuţelor din lemn şuncile afumate atârnă îmbietor, iar cârnaţii picanţi preparaţi de cei mai vestiţi măcelari unguri îi fac pe toţi mirenii să saliveze în post.

Alături, într-o căsuţă mai mare se vând bânzeturi cu mucegai pe gustate (80 de lei kilogramul). În general, preţurile nu sunt foarte mici, dar comercianţii sunt darnici la degustare, şi chiar reuşesc să prindă clienţi interesaţi.

"Pe unii îi suspectez că fac ture prin târg şi gustă de la toţi. Nu iese cât o masă copioasă, dar de un frushtuck merge", spune o bănăţeancă grasă şi rumenă în obraji, de la frig, care vinde cârnaţi de casă.

TIMIŞOARA

80 de căsuţe

În târgul de Crăciun sunt 80 de căsuţe din lemn care ocupă Piaţa Victoriei, de la Catedrală la Operă, pe Corso şi pe Corso surogat. Se vând multe produse alimentare de sezon: cozonaci, dulciuri, vin fiert, turtă dulce, castane prăjite.

Nu lipsesc kitsch-urile, dar în marea de bunătăţi e relativ uşor să le treci cu vederea. Cea mai aparte căsuţă e cea literară, deschisă de Asociaţia Culturală Ariergarda, ce reuneşte numeroşi scriitori locali contemporani, care vând vin fiert, cafea şi poezie contemporană, în volume al căror preţ începe de la 5 lei.

TIMIŞOARA. Oferte irezistibile în Piaţa Victoriei FOTO: ADI PÎCLIŞAN

DEVA

Orăşelul copiilor

Ieri a fost deschis "Orăşelul copiilor" amenajat de primărie în parcul de la Poalele Dealului Cetăţii. Tot ieri a fost deschis "Târgul de iarnă 2010", vizitatorii având astfel ocazia să guste din bunătăţile tradiţionale de Crăciun oferite de producători locali şi din judeţele învecinate.

Tot acolo, şi tot de ieri, funcţionează la program normal şi patinoarul. Seria "deschiderilor" va culmina pe 22 decembrie cu inaugurarea "Aqualand Deva", un complex de bazine de înot, saune, spa şi spaţii de relaxare pentru care primăria oraşului a cheltuit aproape 5 milioane de euro.

DEVA. Copiii sunt aşteptaţi la poalele Dealului Cetăţii FOTO: REMUS SUCIU

IAŞI

Tradiţii pe Uliţa Lăpuşneanu

Strada Lăpuşneanu din Iaşi s-a transformat, de ieri-seară, într-o uliţă animată de tradiţii şi obiceiuri de Sărbători. Douăzeci de meşteri populari din toată ţara îşi expun aici lucrările în cadrul târgului "Moşul cu daruri". Sâmbătă se vor instala aici şi comercianţii cu produse culinare tradiţionale invitaţi la târgul "Bucatele bunicii".

Tot sâmbătă vor apărea în peisaj şi cetele de colindători din Neamţ, iar alaiul de mascaţi din localitatea ieşeană Ruginoasa va oferi un spectacol unic duminică, în jurul orei 12.30.

Târgul "Tradiţii pe Uliţa Lăpuşneanu" se află la prima ediţie. "Ne-am dorit să oferim localnicilor şi turiştilor ocazia de a cunoaşte tradiţii şi obiceiuri de iarnă. Meşteri populari din toată ţara dau consistenţă demersului nostru şi au adus lucrări cu specific de Sărbători", spune Marcel Lutic, preşedintele Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova.

Vizitatorii pot cumpăra tot felul de daruri: lumânări şi decoraţiuni de Crăciun, căniţe de lut, oale de sarmale, clopoţei, măşti populare, buhaiuri, ciomege şi bastoane ornamentale, rochii popu lare stilizate confecţionate din in şi bumbac, obiecte de mobilier pictate manual. "Sunt foarte mulţi iubitori de artă. Trec, se uită pe la toate standurile, însă mare vânzare nu se face", spune artistul naiv Gheorghe Durac, în vârstă de 72 de ani. (Maria Craus)

BUCUREŞTI

Moş Crăciun vine cu sania în Cişmigiu

Antoaneta Etves

Târgul de Crăciun organizat în Parcul Cişmigiu - de altfel, singurul mare târg de acest gen din Capitală - îşi va deschide oficial porţile astăzi. Astfel, până în ajunul Sfintei Sărbători, aleile par cului vor fi animate de personaje de basm, iar chioşcul central va fi transformat în "Casa Moşului", unde copiii vor fi aşteptaţi cu tot felul de surprize.

Potrivit organizatorilor, aici a fost realizată şi o reproducere a Ieslei Naşterii Domnului, în mărime naturală. Asta în timp ce, la intrarea în parc, micuţii se vor putea bucura de o reproducere a saniei lui Moş Crăciun, trasă de reni. În plus, pe scena amplasată în apropierea patinoarului din Cişmigiu - unul dintre cele mai mari din Capitală - vor fi prezentate spectacole de teatru pentru copii, de colinde şi muzică folclorică, dar şi concerte folk, pop şi rock.

Festivalul vinului, în Piaţa Constituţiei Un "Târg de Sărbători" va fi amenajat şi în Parcul Unirii, unde se vor putea urmări şi o serie de programe artistice. În plus, în fiecare dintre weekendurile care au mai rămas până la sfârşitul anului, vizitatorii târgului se vor putea plimba cu trăsuri. Iar copiii vor putea face plimbări cu poneii, după cum au explicat organizatorii.

Şi, pentru că meteorologii au anunţat că vom avea parte de ger şi de viscol, bucureştenii pe care iarna nu-i poate ţine în casă se pot încălzi cu câte un pahar cu vin fiert la "Festivalul vinului", din Piaţa Constituţiei. Comercianţii care se vor aduna aici începând de astăzi şi până pe 27 decembrie nu avea însă de oferit doar vin, ci şi produse alimentare tradiţionale (cârnaţi, tobă, dar şi şorici) şi decoraţiuni.

Iar de astăzi şi până pe 22 decembrie, mai mulţi măcelari, însoţiţi de ajutoare, se vor întrece într-o competiţie "pe viaţă şi pe moarte", tranşând carnea de porc şi pregătind tot felul de preparate ce vor putea fi degustate de pof ticioşi. Mai mult, în corturi încălzite vor fi deschise două ateliere, unul de olărit şi altul de ţesut, dedicate în primul rând copiilor. Iar în cazul în care cei mici se vor plictisi de meşteşugit, vor putea testa câteva maşini în miniatură.

PARCUL CIŞMIGIU. Unul dintre cele mai mari târguri de Crăciun din Capitală îşi va deschide astăzi porţile pentru vizitatori FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU