România a avut şi în noiembrie cea mai mare inflaţie din UE

România a avut şi în noiembrie cea mai mare inflaţie din UE

În noiembrie, România a avut pentru a cincea lună consecutiv cea mai mare rată anuală a inflaţiei între statele membre, de 7,7%, de peste trei ori mai mult faţă de media UE. Practic, din iulie, când a avut loc majorarea TVA la 24%, suntem "campioni" la inflaţie.

După România, cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei în luna noiembrie au fost înregistrate în Estonia (5%) şi Grecia (4,8%), potrivit datelor publicate astăzi de Institutul European de Statistică (Eurostat).

Cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei s-au înregistrat în Irlanda (- 0,8%), Slovacia (1,0%) şi Olanda (1,4%).

La nivelul UE, rata anuală a inflaţiei în luna noiembrie a rămas la 2,3%, iar în zona euro a fost de 1,9%, la fel ca în luna octombrie.

Comparativ cu luna octombrie, rata anuală a inflaţiei a crescut în 10 state membre, a scăzut în 12 state state membre şi a rămas stabilă în cinci state UE. Majorarea TVA a aruncat preţurile în aer Potrivit datelor Eurostat, dacă în iunie România a avut o rată anuală a inflaţiei de 4,3%, sub nivelul înregistrat în Islanda, Grecia şi Ungaria, din luna iulie, când Guvernul a decis majorarea TVA de la 19% la 24%, am trecut în fruntea clasamentului, cu 7,1%. În august, indicele a fost de 7,6%, în septembrie - de 7,7%, iar în octombrie - de 7,9%.

La începutul lunii noiembrie, BNR a majorat prognoza de inflaţie pentru anul 2010 la 8,2%, faţă de o rată de 4,74% înregistrată anul trecut.

Ne puteți urmări și pe Google News