Virusul HIV ar putea fi eliminat prin transplant de celule stem. Un american care avea leucemie şi HIV pretinde că s-a vindecat de ambele prin transplant.
Un american de 40 de ani care trăieşte în Germania a intrat în atenţia medicilor din întreaga lume după ce s-a vindecat de HIV făcând un transplant cu celule stem de la un donator neînrudit.
Bărbatul, bolnav de leucemie şi infectat cu virusul HIV, a fost supus în 2007 transplantului pentru a fi tratat de leucemie. La trei ani de la intervenţie, medicii au constatat că s-a vindecat de ambele boli. Lumea medicală este circumspectă însă, suspectând că virusul a rămas "ascuns" undeva în organism şi ar putea să se manifeste din nou.
Donatorii, greu de găsit
Prin transplantul realizat în 2007, bărbatul a primit sânge de la un donator care avea şi o mutaţie genetică rară care ajută organismul în lupta împotriva HIV. Prin această mutaţie, virusul este împiedicat să intre în celulele T CD4, foarte importante pentru sistemul imunitar. Bărbatul a renunţat ulterior la tratamentul pentru HIV, fără ca acest lucru să îi readucă infecţia.
Prof. dr. Margit Şerban, şefa clinicii de Transplant Medular din Timişoara, crede că acest caz este un început promiţător pentru tratarea persoanele infectate cu HIV. Totuşi, reuşita unui astfel de transplant presupune o procedură destul de anevoioasă şi de riscantă.
"Dacă se dovedeşte că transplantul e soluţia pentru HIV, va fi foarte greu să se găsească donatori compatibili, iar costurile sunt foarte mari. Dar este o şansă care merită să fie studiată", crede medicul timişorean.
"Dispariţia virusului se confirmă peste cinci-şase ani"
Chiar dacă au trecut mai bine de trei ani de la transplant, iar bărbatul din Germania nu mai ia tratament pentru HIV, virusul lui ar putea reveni la stadiul detectabil în orice moment.
Daniel Coriu, şeful Secţiei de Hematologie Clinică şi Transplant Medular de la Institutul Clinic Fundeni, spune că, în ciuda faptului că în transplant sunt distruse toate celulele, este puţin probabil ca virusul să dispară.
"Nu este imposibil, mai ales dacă existau acei anticorpi care conferă rezistenţă la HIV. Dar este nevoie să mai treacă cinci-şase ani pentru a vedea cu exactitate cum a reacţionat organismul şi dacă virusul nu reapare", spune medicul.
Pentru ca transplantul de acest tip să devină procedură standard în tratarea HIV va trebui să treacă foarte mult timp şi sunt necesare multe teste medicale. Procedura este riscantă, cu un risc de deces de peste 15%, după cum spune Daniel Coriu.
Pentru pacienţii care sunt infectaţi cu HIV sau sprijină persoanele care trăiesc cu această boală, cazul din Germania este încurajator. "Este o informaţie ca re aduce speranţă în rândul persoanelor cu HIV, pentru că le arată că se poate face ceva pentru ei şi îi încurajează să urmeze tratamentul cu maximă corectitudine", comentează Iulian Petre, director executiv la Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA.
Pe de altă parte, el spune că aceste informaţii trebuie private cu rezervă până la confirmări mai sigure din partea medicilor.
Depre vindecarea de HIV a baschetbalistului american Magic Johnson, Iulian Petre spune că nu este decât o legendă. "Acesta trăieşte cu boala, iar virusul lui a ajuns, cu ajutorul medicamentelor, la un nivel nedetectabil, aşa cum se întâmplă, de altfel, şi cu mulţi pacienţi din România care urmează corect tratamentul".
În România, statisticile celor nouă centre de boli infecţioase care monitorizează infecţia cu HIV numără aproape 9.000 de pa ci enţi: 5.000 sunt tineri care au până în 20 de ani, iar restul au între 35 şi 40 de ani.
15.000 de români sunt diagnosticaţi cu HIV/SIDA, însă numărul real al bolnavilor este de 75.000, estimează specialiştii. Dintre cei 15.000 de bolnavi diagnosticaţi, sub 10.000 urmează tratament
"Dacă se dovedeşte că transplantul este soluţia pentru bolnavii care suferă de HIV, este o şansă care merită să fie studiată." PROF. DR. MARGIT ŞERBAN, medic primar oncopediatru la Spitalul de Copii "Louis Ţurcanu
DEZAVANTAJE
Risc de deces între 5 şi 15 la sută
Medici din străinătate specializaţi în tratarea HIV sunt circumspecţi şi cred că transplantul de celule stem nu poate fi folosit pe scară largă la pacienţi cu HIV. "E prea riscant să devină o terapie standard chiar dacă pot fi găsiţi donatori compatibili", a spus Michael Saag, de la Universitatea din Alabama, fost şef al unei organizaţii de medici specializaţi în tratarea HIV.
Riscul de deces prin transplant e între 5 şi 15%. Transplantul de celule stem e folosit pentru tratarea leucemiei şi presupune distrugerea sistemului imunitar al unei persoane cu radiaţii şi medicamente puternice şi înlocuirea celulelor bolnave cu unele provenite de la donatori compatibili.