Strategia Dunării, unul dintre punctele de interes de pe agenda viitoarei preşedinţii ungare a Uniunii Europene, are ca obiectiv fundamental dezvoltarea comerţului şi creşterea economică de-a lungul a nu mai puţin de 14 ţări - comunitare sau nu - riverane fluviului ce traversează mare parte a continentului. Primul pas în acest sens îl reprezintă asamblarea unei infrastructuri funcţionale.
Dar până la investiţiile propriu-zise trebuie, într-o primă fază, depăşite problemele pe care actorii statali le au în a lucra împreună - şi exemplele ne sunt la îndemână.
Fostul comisar european pentru dezvoltare regională, europarlamentarul popular Danuta Hübner, crede că ţările din regiune nu au altă şansă: "Provocările din ziua de astăzi nu mai respectă graniţe. Dacă nu cooperăm, nu putem găsi soluţii pentru poluarea Dunării sau pentru schimbările climatice, nu putem folosi din plin potenţialul pe care îl avem în România, Bulgaria, Germania sau Austria. Oportunităţile şi beneficiile generate de cooperarea de-a lungul Dunării îi vor face pe oameni să înţeleagă să lucreze împreună mai mult decât în trecut". Citiţi mai multe pe Deutsche Welle.