De la uniformă la volan. Povestea agentului-şef Cristian Papiu

De la uniformă la volan. Povestea agentului-şef Cristian Papiu

Având 20 de ani de vechime în poliţie, fostul agent-şef şi-a depus demisia şi s-a angajat ca şofer de TIR în Danemarca. Motivul: măsurile de austeritate ale guvernului şi ratele la bancă.

Reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor l-a determinat pe agentul-şef Cristian Papiu, şeful postului de poliţie din localitatea Căianu Vamă, judeţul Cluj, să-şi depună demisia în luna septembrie şi să se reprofileze ca şofer de TIR. Aflat pentru câteva zile în România, fostul poliţist a povestit pentru EVZ motivele care l-au determinat să lase uniforma pentru volan.

"Nu ştiu dacă este mai bine, dar din punct de vedere material merită sută la sută. Şi apoi sunt şi mai liniştit", spune fostul agentşef de poliţie Cristian Papiu, cel care, la un moment dat, a fost garda de corp a fostului procuror general al României Ilie Botoş.

"Şi hârtia de scris trebuia să o cumperi"

Cristian Papiu are 42 de ani şi aproape jumătate din viaţă şi-a petrecut-o ca anagajat al Poliţiei Române. Deşi cei 20 de ani vechime l-ar fi îndreptăţit să ceară pensionare, fostul agentşef susţine că i-a fost ruşine să facă acest lucru. Însă salariul mai mic cu 25% şi faptul că nu mai reuşea să-şi achitele ratele la bancă l-au determinat să-şi dea demisia şi, cu ajutorul unui fost coleg din poliţie, şi el tot şofer de TIR, a reuşit să se angajeze pe autotren.

"Principalul motiv pentru care am plecat este legat de reducerea salariului. Pentru că am rată la bancă şi nu îmi ajungeau banii să o achit am fost obligat să mă descurc în altă parte. Alte motive care m-au făcut să-mi spun că ajunge sunt legate de lipsurile de zi cu zi. Să vă gândiţi că şi pentru hârtia de scris trebuia să te descurci, să o cumperi sau să o ceri la cine are", spune Papiu, adăugând că, în prezent, transportă peşte congelat din Norvegia spre diferite destinaţii din Europa.

Şocat de reducerea salarială

Fostul agent-şef are două medalii de onoare, pe care le-a primit când a împlinit 15 ani de vechime, respectiv 20. "La ce îmi folosesc aceste medalii când ştiu că nu-mi ajung banii să le dau copiilor de mâncare? Din păcate, poliţiştilor le este frică să vorbească despre problemele lor. Toată lumea e afectată de aceste reduceri de salarii şi asta pentru că 85% dintre poliţişti au rate. Cine s-a gândit că unui poliţist îi va scădea salariul? Dar ce s-a întâmplat e un şoc pentru că mi-am făcut cu drag meseria", mai spune Cristian Papiu.

"A trebuit să aleg între onoare şi copilaşii mei"

Fostul poliţist mai spune că ar renunţa la jobul de şofer de TIR şi s-ar întoarce în sistem numai atunci când salariile vor fi decente, iar legile vor fi respectate şi vor avea aplicabilitate. "Din punct de vedere material nu regret că am plecat. Primesc un salariu bun, care îmi permite să-mi acopăr datoriile şi să pun şi ceva deoparte. Mi-a plăcut meseria de poliţist şi am făcut-o cu drag şi cu pasiune, mi-am dorit să fiu poliţist, am ajuns poliţist, am lucrat ca poliţist şi adevărul e că satisfacţie mai mare ca în momentul în care îţi faci datoria nu există. Dar mi-a ajuns cuţitul la os şi a trebuit să aleg între onoare şi copilaşii mei", adaugă Papiu.

Bărbatul mai spune că poliţiştii români au ajuns să trăiască într-o stare de tensiune maximă din cauza stresului de la serviciu. "În poliţie este o atmosferă stresantă din cauza legilor care sunt foarte slabe. Toată lumea vorbeşte, dar niciun parlamentar nu se gândeşte să modifice Legea 61, a ordinii şi liniştii publice, care pentru poliţistul de la ţară este autoritatea. Legea e slabă, nu are finalizare pentru că degeaba îi dai sancţiune unui cetăţean dacă nu e obligat să plătească. Am avut cazuri când am dat 20 de amenzi unui singur om şi nu l-a obligat nimeni să plătească. Şi atunci unde este autoritatea?", se întreabă retoric Cristian Papiu.

Şi pentru a-şi argumenta opiniile, fostul agent-şef face referire la un caz din activitatea sa de poliţist. "O persoană a fost prinsă circulând cu peste 100 km/oră. După ce l-am oprit, respectivul s-a blocat în maşină şi a refuzat să prezinte actele la control. După lege, nu ştii cum să acţionezi în asemenea cazuri. Unii poliţişti sparg geamul maşinii şi îl scot pe şofer afară, dar pot fi acuzaţi, foarte uşor, de distrugere. În Danemarca, spre exemplu, eşti scos cu forţa şi dus la secţie cu cătuşe la mâini. Or, la noi te poţi trezi cu dosar penal. Până la urmă i-am dat amendă şi i-am luat carnetul, dar mi-a spus clar că nu plăteşte deoarece se întoarce în Spania", conchide Cristian Papiu.

DESPRE SISTEM

Lipsă de interes din partea superiorilor

Fostul poliţist spune că lista sa de nemulţumiri este de fapt a întregului sistem. Pe lângă lipsa banilor şi legile de mântuială, Cristian Papiu mai spune că s-a lovit, în ultimii ani, şi de indiferenţa unor poliţişti cu funcţii mai mari.

"Era în anul acesta, în ajunul Paştelui. Un tânăr a fost lovit violent cu o coadă de târnăcop în cap de un altul. Lovitura i-a pus viaţa în pericol, dar, când am anunţat la Cluj, ofiţerul de serviciu de la judiciar mi-a spus că nu pot aprecia eu dacă i-a pus sau nu viaţa în pericol. Un poliţist care se respectă nu poate să zică aşa ceva fără să vină pe teren. Până la urmă, agresorul a fost arestat pentru tentativă de omor, iar dosarul a fost deja trimis în judecată", povesteşte Papiu, adăugând că actualii şefi din Poliţia Română nu înţeleg că munca în poliţie se face în echipă.

"În acest an am avut un incident interetnic, între români şi o familie de ţigani din satul Bărăi. Am cerut sprijin de la Cluj şi am primit în ajutor doi sau trei poliţişti de la compartimentul de Poliţie Rurală. Totul putea să iasă foarte prost pentru noi. Din fericire, am reuşit să calmez scandalul, dar sprijinul pe care l-am cerut tot nu a ajuns", conchide Cristian Papiu. EMIGRANŢII DIN POLIŢIE

Au dat uniforma pe joburi în străinătate

În ultimii ani, mai mulţi poliţişti clujeni au plecat să lucreze în Danemarca sau în Norvegia ca şoferi pe TIR sau pe autobuz. Alţi câţiva ofiţeri cu grad de inspector sau subinspector au emigrat în Canada, unde s-au angajat în domeniul geologiei sau al industriei constructoare de maşini.

Şeful Poliţiei Cluj, chestorul Ioan Păcurar, spune că este la curent cu toate aceste cazuri, dar că nu poate face nimic. "Îl cunosc bine pe Cristian Papiu. A fost un poliţist foarte bun, dar cu toate astea nu pot să-i spun unui om să nu se ducă în altă parte dacă el vrea cu tot dinadinsul", afirmă chestorul Ioan Păcurar.

Ne puteți urmări și pe Google News