Cronica unui "divorţ" literar

Cronica unui "divorţ" literar

În acest week-end, la librăria Triptic, Vasile Ernu şi Bogdan-Alexandru Stănescu au lansat cartea de dialoguri epistolare intitulată "Ceea ce ne desparte". Criticul literar Ovidiu Şimonca a moderat dezbaterea.

"Doi băieţi foarte de treabă care îşi scriu scrisori". Aşa i-a definit Ovidiu Şimonca pe Vasile Ernu şi Bogdan-Alexandru Stănescu şi apoi i-a pus să se caracterizeze în nu mai mult de un minut şi jumătate. Vasile Ernu a declarat că are un singur hobby: Gogol, în timp ce Bogdan-Alexandru Stănescu şi-a povestit biografia de la naştere, prin exmatriculări, facultate şi două lucrări de master până la postul de director editorial al Polirom.

"Nu este o carte despre mâncare, nu o să salivaţi citind. În cartea asta cei doi autori nu se dau cu capul de pereţi, nu sunt exasperaţi şi nu suferă din pricina României.(...). Nu e nici o carte cu lecţii despre maniere, nici despre anti-comunism, Băsescu şi Iliescu, este o carte despre literatură, surprizător, nu?", a accentuat Şimonca.

"Recunosc că ultimii cinci ani m-am apropiat foarte mult de literatură faţă de perioada anilor 90 când mă îndepărtasem şi nu mai credeam în literatură (...) Am revenit la ea şi prin acest experiment pe care l-am făcut cu Bogdan şi mi-am dat seama de rolul pe care îl poate avea pentru mine. La această carte ne-a interesat o experienţă personală a modului în care citim nişte cărţi, a unor întrebări pe care ni le punem şi mai ales curajul de a veni de multe ori cu obsesii şi clişee. Modul în care ne-am interogat unul pe altul ne-a făcut să ne dăm seama că greşim fundamental", a spus Ernu, remarcând că după "Ceea ce ne desparte" a citit cu totul altfel Tolstoi, până atunci un autor ale cărui opere erau lecturi obligatorii la şcoală.

"«Ceea ce-i desparte» nu-i chiar pentru copii. Ernu e posedat de contextul operei şi evadează în teorie, Stănescu e «bolnav» de revelaţia sensului, a textului cu deschidere în infernul oricărei frumuseţi. Pentru Ernu, poezia e o problemă de viaţă şi de moarte, pentru Stănescu «doar» o contaminare. Febrili, scrupuloşi, oricum ciudaţi «pentru situaţia în care ne găsim», vor apela la bibliografii autorizate, la canonul Bloom, la lista Nabokov…Ca în toate poveştile bune, nu vom cunoaşte sfârşitul acestui «pariu infantil».

Ca în toate poveştile bune, va exista însă un «deodată» când inima incepe să bată cu putere (i-am investigat pe cei mai mari dintre cei mari - nici unul nu ocoleşte acest moment cardiac)…", arată Radu Cosaşu în prefaţa cărţii.

Ne puteți urmări și pe Google News