Autorităţile au simulat un cutremur de 7,1 grade. 6.500 de bucureşteni ar putea muri la un cutremur mare
- Adam Popescu
- 10 decembrie 2010, 16:12
Pompierii şi jandarmii bucureşteni, sprijiniţi de poliţişti, au simulat, vineri dimineaţă, o serie de intervenţii în caz de cutremur de 7,1 grade pe scara Richter.
Un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter, similar celui din 4 martie 1977, ar pune la pământ Bucureştiul. În cazul producerii unui seism în jurul orei 21.00, 6.500 de bucureşteni şi-ar putea pierde viaţa, 16.000 ar fi răniţi grav, 10.500 - spitalizaţi, 13.000 - răniţi uşor, iar 95.000 ar rămâne captivi în clădiri sau sub dărâmături. Cifrele se regăsesc într-un raport întocmit, în 2009, de specialiştii Primăriei Capitalei.
Simularea de cutremur a avut loc, vineri, într-o zonă dezafectată din cartierul Bucureştii Noi, din Sectorul 1 al Capitalei. Printre situaţiile în care s-a exersat intervenţia serviciilor de urgenţă s-au numărat prăbuşirea unor clădiri cu bulină roşie, accidente rutiere, vehicule prinse sub dărâmături, accidente la reţeaua de transport subteran, incendii de proporţii şi victime prinse sub dărâmături. Exerciţiul a presupus un bilanţ al victimelor de 11 decese, 63 de răniţi, 139 de persoane încarcerate şi 91 de persoane rămase fără adăpost.În cadrul acestui exerciţiu autorităţile au urmărit şi testarea Planului Roşu la nivelul Capitalei, precum şi pregătirea psihologică a salvatorilor.
450 de pompieri şi 24 de autospeciale
Zona a fost aleasă la periferia Capitalei, în cartierul Bucureştii Noi, intervenţiile având loc la o serie de clădiri dezafectate, pentru a nu perturba activităţile cotidiene.La exerciţii au participat aproape 450 de pompieri cu 24 de autospeciale de intervenţie, două echipaje de poliţie rutieră, două echipaje de ordine publică, trei echipaje de jandarmi, patru ambulanţe, două autocamioane ale Comandamentului Garnizoanei Capitalei, 16 militari, trei echipaje ale Apa Nova, două echipaje Enel, două ale RADET, două echipaje ale Poliţiei Comunitare Sector 1 cu câini, precum şi 15 voluntari de la Crucea Roşie.
Conform hărţii seismice a Capitalei, elaborată de specialiştii seismologi, acum aproximativ un an şi prezentată de EVZ în septembrie 2009, oraşul e împărţit în patru zone, în funcţie de cât de tare se resimte un seism de 7 grade pe scara Richter.
HARTA PUBLICATĂ DE EVZ ÎN SEPTEMBRIE 2009
Astfel, în zona Aeroportului Otopeni, Casa Presei-Băneasa, dar şi în cartierul Pantelimon, pământul se mişcă cel mai tare şi pe o perioadă mai lungă. Pe locul doi sunt situate cartierele Militari, Panduri şi Drumul Sării, unde un cutremur major va fi resimţit destul de puternic. Pe locul trei sunt zonele Balta Albă, Gemenii- Vasile Lascăr, bulevardul Titulescu şi bulevardul Bălcescu.