Româncele le-au scos aseară handbalul din cap ibericelor

Româncele le-au scos aseară handbalul din cap ibericelor

Jucătoarele lui Radu Voina n-au uitat că în trecut au suferit două eşecuri dureroase în faţa Spaniei, impunându-se acum lejer, scor 30-26, la meciul lor de debut la Campionatul European.

Naţionala feminină de handbal a României a debutat aseară fericit la Campionatul European, competiţie care are loc în Norvegia şi în Danemarca. La Aalborg, elevele lui Radu Voina s-au impus, scor 30-26 (15-10), în meciul cu Spania, iar mâine înfruntă, în cel de-al doilea joc al lor din Grupa A, Danemarca (ora 21.45, TVR 2).

Diferenţă de opt goluri

Startul partidei cu ibericele le-au găsit blocate pe tricolore, care au început şovăielnic, neştiind de unde să-şi apuce adversarele. Spania a sesizat că nare opoziţie şi s-a desprins repede la 2-0, apoi la 3-1. Din acel moment, fetele noastre au trecut dictatorial la comanda jocului. România a egalat la 3, iar din minutul 8 a preluat în premieră conducerea pe tabelă şi n-a cedat- o până la final.

Ne puteți urmări și pe Google News

În minutul 10, rezultatul era 6-4, iar la jumătatea primului mitan, 9-5. Ecartul a crescut până la o diferenţă liniştitoare (15-7), iar la pauză scorul a fost 15-10. După reluare, avansul a crescut treptat până la opt goluri (diferenţa maximă de scor: 19-11, 20-12 şi 21-13). A urmat iarăşi o cădere "marca România", în care rivalele s-au apropiat până la trei goluri 22-19.

"Tunarul" Cristina Vărzaru

Pentru România au marcat Vărzaru (9), Stanca (7), Neagu (4), Şoit (3), Fiera (2), Manea (2), Brădeanu (1) Elisei (1) şi Tivadar (1). Cea mai eficientă "armă" a României a fost contraatacul, care a dat rezultate cu precădere în prima repriză, când Cristina Vărzaru şi Ionela Stanca au punctat la foc automat. Şi Cristina Neagu şi-a arătat clasa cu aruncări de la linia de nouă metri, iar Adina Fiera şi Oana Manea au marcat în momente cruciale, când Spania părea că revine.

  • Şi poarta a "ţinut" în partida de aseară. Paula Ungureanu, goalkeeper-ul titular, şi "rezerva" Talida Tolnai n-au stat degeaba între buturi, având intervenţii eficiente. În limbaj handbalistic, cele două "au apărat ceea ce era de apărat".
  • Ca de obicei, echipa noastră a avut şi momente de picaj liber. Cu trei minute înainte de final, Spania avea de recuperat trei goluri, iar antrenorul Radu Voina simţea că situaţia scapă de sub control României. Tehnicianul le-a cerut elevelor sale răbdare, reamintindu-le că timpul trecea în valoarea lor.
  • Chiar dacă oficial nu au obiectiv, tricolorele par capabile să ne ofere seri magice la Euro. Echipa pare echilibrată emo ţional, iar succesul cu Spania, formaţie care în trecut ne-a pus de două ori piedică la turneele finale, i-ar putea da aripi.

"INDICAŢII TACTICE"

Radu Voina: "Puneţi mâna sănătos pe ele!"

Sfaturile selecţionerului Radu Voina au fost doar nişte îndemnuri adresate jucătoarelor, nicidecum scheme tactice care să pună adversarul în dificultate.

"Puneţi mâna sănătos pe ele! Putem să călcăm meciul în picioare!", s-a auzit Voina la prima pauză, solicitată de Spania în minutul 12, la 8-4 pentru noi.

La "time out-ul" cerut de România cu 15 secunde înainte de finalul primei reprizei, antrenorul le-a zis elevelor sale: "E timp destul! Dacă putem să dăm gol, bine, dacă nu, măcar să nu luăm!". România a fost neutră în acest răstimp: n-a dat, dar nici n-a luat gol.

Cu şapte minute înainte de final, fetele noastre aveau cinci puncte avans, 26-21, şi căutau să potolească elanul ibericelor. Ce-a constatat Voina? "Timpul trece în favoarea noastră!".