Rusia minimalizează rolul negocierilor în formatul 5+2 în criza transnistreană

Rusia minimalizează rolul negocierilor în formatul 5+2 în criza transnistreană

Ambasadorul Rusiei la UE, Vladimir Cijov, a declarat astăzi că Moscova nu este de acord cu faptul că reluarea dialogului în formatul 5+2 pentru soluţionarea conflictului transnistrean va duce în mod automat şi la reglementarea acestei crize, relatează agenţia Unian, preluată de portalul Moldova Azi.

"Noi avem nevoie de audienţă pe ambele maluri ale Nistrului, responsabili şi capabili să contribuie cu ceva, lucru destul de complicat de realizat până la alegerile din Moldova", a spus Cijov, fără a oferi alte detalii. El a precizat însă că diferendul din stânga Nistrului se va afla şi pe agenda summitului Rusia-UE, organizat la Bruxelles pe 7 decembrie.

Agenţia Unian menţionează că UE a chemat părţile în repetate rânduri să reia reuniunile oficiale în format 5+2. Negocierile au fost suspendate în anul 2006, iar în prezent au loc doar negocieri neoficiale.

Chişinăul şi UE pledează pentru reluarea negocierilor oficiale. Formatul 5+2 presupune participarea la negocieri a celor două părţi aflate în conflict: Chişinăul şi Tiraspolul, trei mediatori: Rusia, Ucraina şi OSCE, precum şi a doi observatori - SUA şi UE.

Atât cancelarul german, Angela Merkel, cât şi secretarul de stat american, Hillary Clinton, au pledat miercuri la summitul OSCE de la Astana pentru reluarea negocierilor oficiale în vederea soluţionării conflictului transnistrean.

Ne puteți urmări și pe Google News