Ploaia de iarnă a îngheţat România

Ploaia de iarnă a îngheţat România

Zeci de trenuri şi avioane au fost ieri anulate, iar altele au înregistrat întârzieri de sute de minute.

Autorităţile şi-au făcut o tradiţie ca în fiecare iarnă să fie luate pe nepregătite la primul fulg de nea căzut sau la temperaturi de sub 0 grade Celsius.

Avioanele au decolat cu întârzieri de zeci de minute

Poleiul format zilele trecute a făcut toate mijloacele de transport "să alunece" pe panta întârzierilor. Astfel că, ieri, unele trenuri au ajuns să aibă întârzieri şi de peste 10 ore, în timp ce o bună parte din ele chiar au fost anulate spre disperarea celor care încă mai aşteptau în gările CFR.

Cel mai mare coşmar îl au călătorii care vor să ajungă în Bucureşti. Pe trasee de acest gen, unele trenuri au ajuns cu o întârziere de peste 700 de minute (circa 12 ore).

Ieri, Gara de Nord părea a fi părăsită, în lipsa garniturilor de tren, care au fost blocate mai multe ore din cauza copacilor căzuţi pe şine şi peste liniile de înaltă tensiune.

Şi pe principalele aeroporturi situaţia era "în aer". Dacă la începutul zilei de ieri mai toate decolările şi aterizările fuseseră anulate, la orele amiezii circulaţia s-a reluat în regim de iarnă, cu întârzierile aferente. Nu de o jumătate de zi ca la CFR, dar cu 60-90 minute, destul cât să creeze disconfort călătorilor.

Zăpadă şi gheţuş la munte, ploi în restul ţării

Iarna capricioasă care a debutat pe 1 decembrie pare să se mai fi îmblânzit. Nu pentru multă vreme, susţin meteorologii, potrivit cărora, deşi zile favorabile producerii de polei vor fi puţine, diferenţele de temperatură între zi şi noapte vor continua să ne surprindă.

"Nu vor fi însă diferenţe atât de mari încât să apară bolile de sezon. Temperaturile sunt uşor mai mari, dar se vor răci din nou, apoi iarăşi vor creşte. Se mai face gheţuş pe drumurile de munte, nu polei cum spune toată lumea, gheţuş, care este mai periculos", a explicat, ieri, meteorologul de serviciu la Autoritatea Naţională pentru Meteorologie.

Potrivit lui, azi vor fi precipitaţii predominant sub formă de ploaie în vest, centru şi nord. Izolat, vor exista condiţii de polei, iar temperaturile maxime se vor situa între 4 şi 14 grade C, iar cele minime vor fi între 0 şi 10 grade C, mai scăzute în nordul Moldovei.

Nici mâine cerul nu se va însenina, ploaia cuprinzând regiunile de sud şi sud-est, în timp ce la munte va ninge. (A contribuit Andreea Archip)

Ne puteți urmări și pe Google News