UE: TVA contra îmbătrânirii populaţiei

UE: TVA contra îmbătrânirii populaţiei

Veniturile la buget din taxa pe valoarea adăugată reprezintă circa 20% din veniturile fiscale totale al statelor europene. Având în vedere importanţa TVA pentru visteria ţărilor membre, Comisia Europeană doreşte reformarea sistemului.

Astăzi a fost lansat procesul de consultare publică pe tema consolidării şi îmbunătăţirii sistemului de TVA din Uniunea Europeană. Comisia va folosi informaţiile primite în urma acestei consultări pentru a decide care este cea mai adecvată abordare pentru a crea un sistem de TVA stabil, solid şi eficient.

Oficialii europeni susţin că reformarea sistemului este necesară, în condiţiile în care ''TVA a fost introdusă în Uniunea Europeană acum mai bine de 40 de ani, într-un moment în care piaţa era foarte diferită de cea din zilele noastre, şi nu mai răspunde nevoilor unei economii moderne, bazate pe tehnologie şi al cărei motor îl reprezintă serviciile''.

''Din cauza complexităţii sistemului de TVA actual, costurile şi sarcinile care le revin contribuabililor şi administraţiilor sunt nejustificate, la fel şi obstacolele create pe piaţa internă. În plus, sistemul de TVA are unele puncte slabe care îl fac vulnerabil la fraudă şi evaziune. De aceea, el trebuie să facă obiectul unei revizuiri în profunzime'', se arată într-un comunicat.

În document se mai precizează că, prin aplicarea şi colectarea eficientă a TVA, se poate contrabalansa reducerea veniturilor la buget ca urmare a îmbătrânirii populaţiei.

Părţile interesate vor putea să îşi exprime propunerile până pe 31 mai 2011. Pe baza feedbackului primit, Comisia va prezenta priorităţile pentru viitorul sistem de TVA în cadrul unei comunicări pe care o va publica la sfârşitul anului 2011.

Ne puteți urmări și pe Google News