Spitalul Judeţean din Timişoara a rămas, începând de astăzi, fără niciun leu în buget, iar potrivit reprezentanţilor instituţiei, dacă situaţia nu va fi deblocată în cel mai scurt timp, vor putea trata doar urgenţele.
"Aşteptăm să primim banii de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, iar în funcţie de suma alocată vom vedea ce măsuri vom lua. Până acum, am asigurat salariile aferente lunii octombrie şi am tratat cazurile prezentate la unitatea nostră sanitară. Pe viitor, cei care vin cu răceală vor fi redirecţionaţi la spitalul de boli infecţioase Victor Babeş pentru că vorbim de o boală contagioasă. Şi nu negăm însă faptul că s-ar putea să ajungem în situaţia de a interna numai urgenţele, dacă situaţia financiară nu ne va permite, iar, toate cazurile care suportă amânare vor fi reprogramate", a declarat Liana Dacilescu, purtător de cuvânt al instituţiei sanitare. Singura speranţă a celor din conducerea spitalului ar fi ca Ministerul Sănătăţii să îşi plătească datoriile pe care le are faţă de spital şi care se ridică la şapte milioane de lei.
Cei mai afectaţi de lipsa banilor sunt tot bolnavii. Pe lângă faptul că internarea le poate fi refuzată de la o zi la alta, ei vor mai trebui să îşi şi cumpere toate materialele sanitare şi medicamentele necesare tratamentului. Prezent la un congres de chirugie, la finele săptămânii trecute, managerul unităţii, dr. Gheorghe Nodiţi a declarat că "există posibilitatea ca în decembrie să nu putem acoperi nici măcar salariile, de medicamente nu mai există bani".
Pe de altă parte Casa de Sănătate dă asigurări că unitatea va primi bani. Spitalele din Timiş vor primi 37,1 milioane de lei din totalul celor 40 de milioane de lei primiţi de CJAS Timiş pentru furnizorii de servicii medicale cu care se află în relaţii contractuale, în urma rectificării bugetare.