Codruţa Kovesi caută memoriile trimise de Ilie Carabulea
- Adam Popescu
- 25 noiembrie 2010, 17:57
Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a declarat astăzi la Sibiu că nu a primit niciunul din cele şapte memorii pe care reprezentanţii SC Atlassib SRL, firma controlată de magnatul Ilie Carabulea, susţin că le-ar fi trimis din noiembrie 2009 în atenţia ei. Tocmai aceste memorii au adus implicarea lui Carabulea în dosarul prim-procurorului sibian Florin Apostu, arestat pentru fapte de corupţie acum o lună de zile.
Numele Codruţei Kovesi a fost vehiculat încă de la arestarea lui Florin Apostu, la finele lui octombrie 2010. Apostu este acuzat de procurorii DNA că ar fi primit diferite foloase de la "un om de afaceri din Sibiu" pentru a-i facilita acestuia o întâlnire cu Codruţa Kovesi. "Am să verific dacă a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un astfel de memoriu (din cele şapte pe care SC Atlassib spune că le-a trimis - n.r.). Pot să vă spun că nu am primit în audienţă niciuna din persoanele implicate în acest dosar şi am să verific dacă un astfel de memoriu a fost trimis pe cale oficială", a declarat Kovesi. După arestarea lui Apostu, SC Atlassib SRL a emis un comunicat de presă în care susţinea că toate demersurile societăţii au fost legale, dar că niciunul din memoriile legate de neconcordanţe în interpretarea legii nu a primit vreun răspuns în termenul legal de 30 de zile. Infracţiunile rutiere, reluate la verificat
După arestarea lui Apostu, Kovesi spune că a luat legătura Ioan Irimie, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, pentru a-i cere măsuri suplimentare. "Am şi dispus un control pe dosarele soluţionate care au avut ca obiect infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere. Am solicitat să verifice ritmic şi constant modul în care se face supraveghearea dosarelor care sunt trimise organelor de poliţie şi sper ca pe viitor astfel de situaţii să nu fie repetate", a mai declarat Kovesi. Dosarul în care este urmărit penal Florin Apostu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, va avea prioritate. "În cazul în care procurori cu funcţii de conducere, implicaţi sau suspectaţi în cazuri de corupţie sau în cazuri în care s-a început urmărirea penală, am cerut procurorilor DNA să soluţioneze de urgenţă aceste dosare. Magistraţii suspectaţi de cazuri de corupţie nu trebuie protejaţi, ci trataţi ca orice persoane implicate în astfel de situaţii", a mai spus Kovesi.
A8-ul discordiei
Numele procurorului general al României, Codruţa Kovesi, a fost pomenit în rechizitoriul DNA întocmit în dosarul depus în instanţă pentru arestarea preventivă a lui Apostu, la finele lui octombrie. Potrivit procurorilor DNA, un om de afaceri din Sibiu (care se pare că este Ilie Carabulea, patronul Holdingului Atlassib) i-ar fi oferit lui Apostu o revizie gratuită la Audi-ul A8 pe care îl folosea, în schimbul unor demersuri pe lângă Procurorul general al României, "pentru ca Ministerul Public să promoveze un recurs în interesul legii ce viza interesele financiare ale persoanei respective". "De precizat că autoturismul respectiv fusese achiziţionat în sistem leasing de la o firmă aparţinând aceluiaşi cumpărător de influenţă, leasing-ul fiind plătit de o altă societate comercială aparţinând aceluiaşi cumpărător", se mai arată într-un comunicat DNA pe marginea dosarului Apostu. Carabulea se disculpă
Holdingul Atlassib a emis, ulterior celor transmise de DNA, un comunicat de presă în care se disocia de orice acţiune ilegală. "Respectând legislaţia în vigoare, societatea Atlassib SRL are dreptul să ajungă în audienţă la Procurorul General, doamna Codruta Kovesi, singura care este în măsură să se pronunţe privitor la această stare de fapt. Pentru că Atlassib SRL nu a primit în termenul legal, de 30 de zile, răspuns la memoriile adresate Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie si Justiţie, a făcut un nou demers scris, conform legii, o revenire la memoriile depuse", se arată în comunicatul Holdingului Atlassib. În acelaşi document emis pe 28 octombrie, Ilie Carabulea spune că nu a întreprins nimic ilegal. "Nici eu personal, nici Holdingul Atlassib nu am întreprins nicio acţiune ilegală pentru a rezolva vreo problemă juridică. Absolut toate demersurile noastre juridice au fost şi sunt conform legislaţiei în vigoare, inclusiv demersurile adresate Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, inclusiv în atenţia doamnei Procuror General, Codruţa Kovesi", arăta Carabulea în comunicatul de presă amintit. Prim-procurorul Florin Apostu şi un ofiţer SRI, Tiberiu Popescu, au fost reţinuţi de procurorii DNA la finele lui octombrie, pe baza unui rechizitoriu cu 13 capete de acuzare. La finele săptămânii trecute, magistraţii Curţii de Apel Alba au admis cererea de prelungire cu încă 30 de zile a mandatului de arestare emis pe numele celor doi.