România nu şi-a stabilit reprezentantul la decernarea Premiului Nobel pentru Pace
- Adam Popescu
- 25 noiembrie 2010, 21:37
"România "analizează în continuare împreună cu celelalte state membre UE chestiunea participării la ceremonia Premiului Nobel pentru Pace, o decizie urmând să fie luată în scurt timp", a declarat azi Doris Mircea, directorul general al departamentului Comunicare din Ministerul Afacerilor Externe.
"China a solicitat solicitat şi misiunii noastre diplomatice să nu se prezinte" la ceremonia care va avea loc pe 10 decembrie la Oslo, a precizat oficialul MAE. "Se poate să nu participe ambasadorul, se poate să participe primul colaborator, dar asta nu înseamnă că România nu participă", a adăugat Doris Mircea.
În urmă cu câteva zile, ministrul de externe, Teodor Baconschi, a precizat că România nu îl va trimite pe şeful misiunii diplomatice la ceremonia decernării Premiului Nobel pentru Pace, atribuit anul acesta disidentului chinez Liu Xiaobo, aflat în închisoare.
"Noi nu ne temem nici de represalii, nici de altceva, dar în acelaşi timp înţelegem de mulţi ani sensibilităţile prietenilor noştri chinezi", a declarat Baconschi, citat de mediafax.ro.
"Nu am vrea să intervenim în marea lor societate într-un fel sau altul. Cred că chestiunea decernării premiului a fost un act de libertate în Europa din partea Fundaţiei Nobel şi nu contestăm niciun fel de opţiune când este vorba de o personalitate sau alta care contribuie la bunul mers al dialogului în această lume. Nu vom fi acolo cu şeful de misiune. Vom vedea pe cine trimitem, dar nu va fi şeful misiunii", a mai spus şeful diplomaţiei române.
Ameninţări de la Beijing
Desemnarea lui Liu Xiaobo de către Comitetul Nobel a provocat nemulţumirea oficialilor de la Beijing, care au ameninţat Norvegia, dar şi ţările ce vor trimite reprezentanţi la ceremonia de decernare a premiului, cu represalii diplomatice.
Şase ţări au refuzat, până în prezent, invitaţia de a participa la ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Pace, potrivit Institutului Nobel. Este vorba despre China, Cuba, Irak, Kazahstan, Maroc şi Rusia. În acelaşi timp, 36 de ambasadori au acceptat, iar 16 nu au dat încă niciun răspuns, a precizat Geir Lundestad, directorul Institutului Nobel, în urmă cu o săptămână.
"Unii încă aşteaptă instrucţiuni", a declarat la momentul respectiv Geir Lundestad.
Disidentul chinez Liu Xiaobo a fost condamnat, în decembrie anul trecut, la 11 ani de închisoare pentru acţiuni "subversive împotriva statului", el fiind cosemnatar al "Cartei 08", care militează pentru democratizarea ţării.