Curtea de Apel Oradea a anulat hotărârile consiliului local ieşean, care stau la baza construirii complexului imobiliar şi a asocierii cu Iulius Group.
"Cel mai mare complex imobiliar din România" - cum e botezat de edilii ieşeni proiectul "Palas" - se clatină încă înainte de a prinde contur. Ansamblul pare să-şi facă loc în galeria escrocheriilor imobiliare postdecembriste, după ce Curtea de Apel Oradea a stabilit că hotărârile Consiliului Local Iaşi, care au stat la baza proiectului, sunt ilegale.
Stoparea construcţiilor din vecinătatea Palatului Culturii cu puţin timp înainte de finalizare aruncă, practic, în aer investiţia ai cărei principali "artizani" sunt primarul PSD Gheorghe Nichita, omul de afaceri Iulian Dascălu, proprietarul Iulius Group, şi deputatul liberal Relu Fenechiu. Oameni politici, funcţionari publici, bănci şi mari investitori, cu toţii au pus umărul la ridicarea "Palas".
Mâna lui Fenechiu
Afacerea a început în 2004. Într-o şedinţă desfăşurată cu două zile înainte de Crăciun, Consiliul Local Iaşi a concesionat 12 hectare de teren lângă Palatul Culturii, fără licitaţie, firmei Iulius Group.
Omul de afaceri Dănuţ Prisecariu, acţionar majoritar la SC Alimentara SA, a contestat, încă din 2006, modul de atribuire a terenului în favoarea Iulius Group şi i-a acuzat pe edili că nu au organizat o licitaţie în acest sens, ocolind astfel legea.
Procesul s-a întins pe mai mulţi ani. Abia săptămâna trecută, Curtea de Apel Oradea a dat o sentinţă definitivă şi irevocabilă. Practic, pe 18 noiembrie, judecătorii de la Curtea de Apel Oradea au admis recursul formulat de SC Alimentara SA şi SC Turism Moldova SA, în procesul cu Consiliul Local Iaşi. Magistraţii au dispus anularea Hotărârii nr. 576/2004 prin care consilierii ieşeni au aprobat trecerea din domeniul public local în domeniul privat al municipiului Iaşi a terenului în suprafaţă de 119.392 metri pătraţi din apropierea Palatului Culturii.
Totodată, au fost anulate şi hotărârile 3 şi 4/2005 prin care s-a decis asocierea dintre Consiliul Local Iaşi şi SC Iulius Group SRL, care avea ca obiect "edificarea Ansamblului Madison (redenumit ulterior "Palas" - n.r.). În acelaşi timp, instanţa a respins cererea de intervenţie în interesul pârâtului formulată de SC Iulius Group SRL.
Şase clădiri fără autorizaţie
Controversatul proiect este minat de încă o decizie a justiţiei. La mijlocul lunii octombrie, oamenii de afaceri Sorin Ionescu şi Zaharia Schrotter au obţinut în instanţă anularea autorizaţiilor de construcţie pentru toate clădirile ridicate mai aproape de 100 de metri de Palatul Culturii, deci inclusiv a unor părţi din ansamblul "Palas". Tribunalul Iaşi a considerat că era nevoie de un PUZ-CP, document inexistent. Şase clădiri au rămas astfel fără autorizaţie de construcţie.
Câteva date "istorice"
O parte dintre voturi pentru aprobarea afacerii "Palas" au fost asigurate de consilierii liberali conduşi de actualul deputat Relu Fenechiu (pe atunci, consilier judeţean). Proiectul prevedea ca în spaţiul amintit să se construiască galerii comerciale, parc de distracţie, patinoar, amfiteatru, hoteluri, parcări subterane, spaţii verzi şi 1.200 de apartamente.
Societatea lui Dascălu trebuia să achite anual către consiliul local 10% din profitul realizat din asociere. În prezent, "Palas" se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 320.000 metri pătraţi - de trei ori mai mare decât cea prevăzută iniţial - şi conţine spaţii comerciale, hoteliere, birouri de clasă A şi doar 100 de apartamente.
Investiţia a fost derulată din credite bancare şi trebuia finalizată anul acesta, dar a fost decalată pentru 2011. Chiar dacă era în proces, omul de afaceri ieşean Iulian Dascălu a încheiat, în septembrie, un parteneriat cu un important retalier care ar urma să deschidă un hipermarket în cadrul proiectului "Palas Iaşi". Primăria nu avizase construcţia, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi, Sebastian Buraga, citat de iasicastiga.ro.
"Eu mi-am călcat peste orgolii şi, la Iaşi, am lucrat cu Gigi Nichita ca doi prieteni de 100 de ani.", RELU FENECHIU, în stenogramele lui SOV
PERSEVERENŢI
Nichita şi Dascălu nu vor opri construcţia
Primul arătat cu degetul în acest scandal este primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, sub conducerea căruia a luat naştere megalomanicul proiect. "Decizia instanţei confirmă ilegalitaţile comise de Gheorghe Nichita şi angajaţii săi. Rămâne de văzut cum aceştia vor da seamă pentru faptele lor", a precizat reprezentantul Alimentara SA, Dănuţ Prisecariu.
Nichita susţine că nu va stopa lucrările, în ciuda deciziei judecătorilor. "Decizia Curţii nu opreşte lucrările de la Palas în acest moment. Mai avem căi de atac. Deci avem parte de patru procese, patru complete diferite cu judecători diferiţi la instanţe diferite care toate susţin că a fost corectă şi legală hotărârea luată de consiliul local", a declarat primarul într-o conferinţă de presă.
Edilul este contrazis de contestatarii proiectului care susţin că, potrivit iasicastiga.ro, consiliul local nu a câştigat niciun proces pe tema "Palas" pentru că instanţele de judecată nu au acceptat vreodată judecarea pe fond, respingând de fiecare dată plângerile pe diverse motive (vicii de formă, timbrare, lipsa calităţii procesuale ş.a.). Dimpotrivă, singurele procese intrate pe rol au fost pierdute de primărie. La rândul lui, Iulian Dascălu ne-a transmis: "Deocamdată aşteptăm motivaţia instanţei judecătoreşti. Ansambul urbanistic «Palas» trebuie să meargă mai departe, fiind un proiect realizat în beneficiul comunităţii locale".
În această afacere este vehiculat şi numele deputatului PNL Relu Fenechiu. Acesta a declarat public că susţine proiectul "Palas" şi, în urmă cu trei ani, a susţinut că a obţinut de la colegul lui de partid, fostul ministru al culturii Adrian Iorgulescu, aprobări necesare construcţiilor din complexul imobiliar. Mai mult, în decembrie 2009, a luat fiinţă societatea Palas International Resort SRL Iaşi, deţinută în proporţie de 99% de o firmă a deputatului Relu Fenechiu. Societatea şi-a deschis, apoi, un punct de lucru chiar în complexul "Palas".