Copiii vor să aibă propriul consilier prezidenţial

Copiii vor să aibă propriul consilier prezidenţial

Într-o scrisoare trasmisă instituţiilor statului, cu ocazia zilei Convenţiei Drepturilor Copilului, un grup de copii cere să aibă câte un reprezentant în forurile de conducere, inclusiv la Preşedinţie, în cel mult un an.

Un grup de copii din trei judeţe, Cluj, Vâlcea, Galaţi, şi din Bucureşti care militează pentru drepturile copilului a transmis o scrisoare deschisă reprezentanţilor clasei politice şi ai autorităţilor pentru a obţine câteva drepturi solicitate în repetate rânduri şi de organizaţiile nonguvernamentale.

Scrisoarea, redactată de copii în cadrul unui proiect al Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil - FONPC, arată că cei mici cer ca, începând cu luna februarie 2011, acest grup să aibă câte două întâlniri pe an cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei, pe teme cum ar fi monitorizarea drepturilor copilului, programa şi orarul, manualele sau bursele şcolare şi sociale, dar şi cu Oficiul Român de Adopţii şi cu reprezentanţii Direcţiei Generale pentru Drepturile Copilului. Consilieri locali, şcolari şi prezidenţiali În plus, copiii mai vor întâlniri asemănătoare, din luna martie a anului viitor, cu reprezentanţii guvernului, parlamentului şi ai autorităţilor locale pentru a discuta despre modalităţi de petrecere a timpului liber, accesul liber la internet sau cluburi ale copilului sau programe after-school.

Iar până pe 20 noiembrie 2011, copiii vor să aibă câte un reprezentant în consiliile locale, judeţene, în şcoli şi inspectorate şcolare, parlament, guvern, dar şi la Preşedinţie, unde să existe "un consilier, un copil, reprezentat", toţi aceşti reprezentanţi urmând să fie aleşi de copii. Tot până atunci ei cer să aibă "un purtător de cuvânt", ales de elevii din România, dar şi înfiinţarea Avocatului copilului, care să-i reprezinte.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Astăzi copiii nu sunt corect reprezentaţi în procese şi nu există un tribunal al copiilor şi nici o instituţie care să le reprezinte interesele! Autoritatea Naţională pentru Drepturile Copilului s-a desfiinţat fără ca noi să fim consultaţi!", se mai arată în scrisoarea celor mici.

Copiii susţin că, pentru a verifica dacă autorităţile au ţinut cont de cerinţele lor, vor face public un raport peste un an, pe 20 noiembrie 2011, cu ajutorul organizaţiilor nonguvernamentale şi ai reprezentanţilor autorităţilor.