Cât fumăm de la alţii: circuitul fumului de ţigară în natură
- Adam Popescu
- 20 noiembrie 2010, 00:00
Polonezii au interzis recent fumatul în spaţii publice. Dacă îi întrebi, toţi fumătorii români din staţiile de autobuz sau din alte spaţii aglomerate ar fi de acord să stingă ţigara.
Tot mai multe ţări din Uniunea Europeană interzic fumatul în spaţiile publice exterioare. Ultimul stat care a adoptat o legislaţie în această privinţă este Polonia. Astfel, de la data de 15 noiembrie 2010, polonezii care îşi vor aprinde o ţigară în staţia de autobuz, pe un teren de sport sau într-un loc de joacă pentru copii vor fi amendaţi cu 500 de zloţi (aproximativ 545 de lei).
În România, fumatul este limitat în spaţiile publice închise, fiind permis numai în camere special amenajate pentru fumat, dotate cu sisteme de ventilaţie. Spaţiul destinat fumătorilor din baruri, discoteci şi restaurante nu trebuie să depăşească 50% din suprafaţa spaţiului destinat clienţilor.
Deocamdată, în România nu există nicio lege care să restricţioneze fumatul în spaţiul public exterior.
"Ne strângem toţi şi fumăm, stăm de bârfă"
Însă unii fumători români sunt de acord cu o astfel de lege, chiar dacă nu ar mai putea să fumeze în timp ce aşteaptă tramvaiul. Ar accepta-o atâta timp cât statul se va gândi şi la ei şi le va amenaja câteva locuri unde viciul lor să fie permis.
"Ar fi bine. Dar nu ne putem lăsa de fumat. Ştiu că fumatul provoacă cancer, dar problema e că fumăm de atâţia ani şi nu putem să ne lăsăm aşa uşor. Ştiu că nu e frumos să fumezi pe stradă sau în locuri publice, dar problema e unde să fumăm? Să facă nişte locuri amenajate, şi acolo ne strângem toţi şi fumăm, stăm de bârfă", spune Dumitru Muşat, din Buzău, în timp ce aşteaptă tramvaiul 21 pe bulevardul I.C. Brătianu din Capitală.
Bucureşteanul Constantin Soroiu, în vârstă de 65 de ani, a fumat timp de două decenii şi înţelege cât e de greu să te laşi de ţigări. Dar totul are o limită, arată omul: "E urât să fumezi în staţie, în autogară. Şi e un miros neplăcut. Am văzut oameni care fumează în tramvai. Nu mai au răbdare să coboare. E prea de tot". Ca unul care se pricepe, le dă sfaturi fumătorilor: "Eu le recomand, când le vine cheful de fumat, să bea o cană cu apă. Dacă nu mă lăsam, nu ajungeam la etatea asta".
"Mi s-ar părea normal să se diferenţieze zonele"
Şi tinerele fumătoare sunt pentru interdicţie: "Nu m-ar deranja. Mi se pare normal ca spaţiile pentru fumători să fie foarte restrânse pentru că şi pe mine, ca fumător, mă deranjează când în jurul meu sunt alţi fumători. Fumatul pasiv e foarte grav şi mi se pare nedrept faţă de cei care nu fumează pentru că, practic, nu au de ales. Am văzut şi în străinătate gări sau staţii în care nu se fumează, dar există un loc al fumătorilor. Mi s-ar părea normal să se diferenţieze zonele", e de părere Miruna Ralea, de 29 de ani.
În schimb, studenta Mihaela Roambă din Giurgiu, în vârstă de 19 ani, nu crede că o astfel de lege ar putea fi aplicată în România: "Şi dacă s-ar da, nu cred că ar respecta toată lumea. Poate câţiva, dar nu ar respecta toţi".
ÎN AGLOMERAŢIE. Studentele îşi aprind o ţigară imediat ce ies din universitate
Unu din trei români fumează
În România, conform ultimului raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 41% dintre bărbaţii cu vârste de peste 15 ani fumează şi 21% dintre femeile de peste 15 ani. Pe de altă parte, nici adolescenţii nu se ţin departe de ţigări: 17% dintre copiii cu vârste între 13 şi 15 ani fumează (21% dintre băieţi şi 14% dintre fete).
În ţara noastră, fumatul omoară peste 33.000 de oameni în fiecare an, 70% dintre ei având între 35 şi 69 de ani. Potrivit OMS, fumatul ucide peste cinci milioane de oameni pe an (o medie de o persoană la fiecare şase secunde).
În secolul XX, fumatul a ucis 100 de milioane de oameni. Pe de altă parte, fumatul pasiv ucide 600.000 de oameni din întreaga lume în fiecare an.
AU STINS ŢIGARA
State care au limitat fumatul în spaţiul public exterior
Australia. În statul Queensland, fumatul este interzis în restaurantele şi terasele în aer liber, la mai puţin de patru metri de intrarea într-o clădire publică, la o distanţă mai mică de zece metri de locurile de joacă pentru copii, pe unele plaje şi pe marile stadioane. În statul New South Wales, fumatul e interzis într-o maşină în care se află un copil cu vârsta sub 16 ani. Austria. Fumatul este interzis în gări.
Franţa. Fumatul e interzis în staţiile de transport în comun.
Grecia. De la 1 septembrie 2010, legea interzice fumatul sau consumul de tutun sub orice formă în staţiile de transport, în taxiuri şi pe vasele cu pasageri.
Ungaria. Fumatul este interzis pe terenurile de joacă pentru copii şi în pasajele subterane.
Islanda. Fumatul e interzis în spaţiile de joacă pentru copii şi pe terenurile de sport.
Japonia. Fumatul este interzis în majoritatea gărilor. În oraşul Kyoto, fumatul este interzis pe 7,1 kilometri din străzile sale.
Marea Britanie. În Anglia, fumatul este interzis pe toate platformele de tren, indiferent dacă sunt sau nu acoperite. În Scoţia, este interzis în unele staţii de autobuz şi în cabinele publice de telefon.
Polonia. Fumatul este interzis în staţiile de autobuz, în gări, pe terenurile de sport sau în locurile de joacă pentru copii.