Timişorenii interesaţi de energiile regenerabile şi de modalităţile în care îşi pot reduce reduce facturile la întreţinere pot testa oferta de profil la Târgul Internaţional de Energii Regenerabile şi Eficienţă Energetică în Construcţii, RoEnergy South-East Europe 2010.
În cadrul târgului deschis la Pavilionul Expovest, de pe Calea Lugojului, nr. 7, timişorenii pot vedea cele mai noi tehnologii, produse şi servicii din domeniul energiei regenerabile şi eficienţei energetice din ţară şi din străinătate. Vizitatorii găsesc aici soluţii de captare a energiei solare în scopul producerii de agent termic sau curent electric. Instalaţiile care produc agent termic şi apă caldă costă câteva mii de euro. Promotorii lor spun însă că investiţia se amortizează în câţiva ani deoarece se elimină costurile aferente combustibililor clasici. Una din firmele participante vine din Austria şi are în spate o experienţă de 15 ani. "Acoperişul solar poate fi o soluţie foarte eficientă pentru apa caldă menajeră. Este cu atât mai eficient cu cât consumuril e mai mare la o casă", explică reprezentantul companiei, Vlad Lungu. O astfel de instalaţie completă costă 3.000 de euro, iar amortizarea se face în aproximativ şase ani.
Microhidrocentrală de 15.000 de euro
De departe cea mai interesantă ofertă e cea a unei companii cehe, care vinde microhidrocentrale. Pretabile exclusiv în cazul celor care locuiesc lângă cursuri de apă, cu o investiţie similară celei achiziţionării unui autoturism, microhidrocentrala va produce curent electric, apă caldă şi căldură. "O microhidrocentrală în regim insular, cum este cea pentru locuinţă, poate face, atunci când energia electrică produsă nu e consumată, apă caldă sau poate încălzi casa", a declarat Nicolae Dedulea, reprezentantul companiei. Astfel, apa e captată din râu ajunge în turbina microhidrocentralei, iar de acolo, sub presiune, produce curent electric. Posesorii de astfel de utilaje se pot debranşa fără probleme de la reţeaua naţională de energie electrică şi îşi produc singuri, curentul necesar, investind 15.000 de euro.
"Maşina viitorului"
O altă soluţie ingenioasă prezentată la RoEnergy se referă la un generator eolian, produs de o firmă din Timişoara. Generatorul costă 2.000 de euro şi e ideal pentru a produce energia necesară iluminării grădinilor şi a caselor de vacanţă, susţine Iulian Sferle, unul din timişorenii care au lucrat la proiect. În cadrul expoziţiei, timişorenii pot cumpăra şi becuri ecologice şi pot admira şi "maşina viitorului", un BMW hibrid care costă peste 100.000 de euro. Târgul este deschis până mâine, între orele 9.00 şi 17.30, iar intrarea e liberă.