Regenerabilele vor fi mai ieftine decât combustibilii fosili

Regenerabilele vor fi mai ieftine decât combustibilii fosili

INTERVIU EVZ. Potrivit preşedintelui ANRE, Dan Iulius Plaveti, sprijinul acordat energiei verzi este costisitor, dar pe termen lung ne-ar putea asigura securitatea energetică.

Energia regenerabilă nu este una ieftină. Fiecare certificat verde emis va duce la scumpirea electricităţii plătite de consumatori. Totuşi, pe termen lung, energia "verde" ar putea deveni mai ieftină decât cea din combustibili fosili, a declarat, într-un interviu acordat EVZ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Dan Iulius Plaveti.

EVZ: Ce impact în preţul electricităţii la consumatorii finali vor avea aceste scheme de sprijin a energiei verzi? Dan Plaveti: Energia verde are toate şansele să ducă la scumpirea energiei. Creşterea preţului electricităţii la consumatorii finali ca urmare a schemei de promovare prin certificate, instituită prin Legea 220/2008 republicată, în ipoteza unui scenariu de realizare a unor capacităţi eoliene care însumează 3.600 MW, va fi între 5 euro/MWh, în anul 2011, şi un maxim posibil de 33 euro/ MWh, în 2017. E doar un scenariu, am luat în calcul valorile maxime şi nu înseamnă neapărat o creştere a preţului la populaţie. Impactul va depinde de ce consum de energie va fi la acel moment şi care vor fi sursele de producţie.

De ce aţi luat în calcul doar 3.600 MW? Am lucrat cu un scenariu, noi credem că e cel realist. Am analizat câte autorizaţii de racordare s-au solicitat, câte autorizaţii de înfiinţare au fost eliberate de ANRE, faptul că deja din 2017 centralele eoliene nu vor mai beneficia de două certificate verzi pe MWh. Cred că, în 2017, teoretic, vom avea deja investiţii în ţară ca să ne atingem targetul pentru 2020. Dar depinde foarte mult cum va evolua economia.

Ştiu că oficialii UE ne-au trimis recent 45 de întrebări pe marginea schemei de sprijin. Care sunt îngrijorările lor? Întrebările lor vizează elementele care au stat la baza fundamentării stabilirii numărului de certificate verzi acordate pe fiecare tip de tehnologie. Aceste elemente sunt, de pildă, costurile inves ti ţionale specifice pentru România la nivelul anilor 2010, 2015 şi 2020, prognoza evoluţiei preţurilor energiei pe piaţa angro de electricitate ori a preţurilor de tranzacţionare a certificatelor verzi pentru următorii 10 ani. De asemenea, ei au cerut un studiu care să arate că sistemul de promovare nu conduce, per ansamblu, la supracompensarea activităţii de pro ducere a energiei din surse regenerabile.

În legătură cu ce tehnologii mai ales ar putea exista o supracompensare? Demonstrarea lipsei supracompensării a fost invocată de CE pentru toate tipurile de surse regenerabile care beneficiază de suport, dar în special pentru biomasă, microhidrocentrale retehnologizate şi centrale eoliene reutilizate. Totuşi, e o procedură normală, care ţine de procesul de notificare.

Cum argumentaţi că producătorii nu vor primi stimulente prea mari? În urma calculelor făcute în funcţie de tehnologie, autorităţile au apreciat că rate interne de rentabilitate între 10-13% sunt rezonabile şi vor atrage investitorii, astfel încât să atingem ţinta de 24% consum de energie regenerabilă din total consum de energie primară la nivelul anului 2020.

Când credeţi că se va aplica legea? La sfârşitul lunii, tot ce înseamnă legislaţie secundară în sarcina ANRE se va afla în discuţie pe site-ul instituţiei. Pentru o parte din reglementările secundare am avut deja consultări publice. Tot pachetul va intra în vigoare când schema de promovare din Legea 220 va fi aprobată de CE. Sperăm cât mai repede. România a reuşit de două ori performanţa de a adopta Legea fără notificarea în prealabil a schemei-suport.

De ce sunt importante aceste investiţii? Pe termen lung, peste 10-20 ani, combustibilii fosili vor deveni tot mai scumpi, pentru că resursele se reduc, iar consumul creşte. Chiar dacă sunt mai scumpe acum, tehnologiile "verzi" devin tot mai ieftine, iar la un moment dat energia regenerabilă va fi mai ieftină decât combustibilii fosili. În plus, va fi o sursă alternativă la importurile de energie.

"Din punctul de vedere al siguranţei energetice, pentru noi este important să avem aceste surse alternative de energie. Toată Europa caută variante de reducere a dependenţei de importul de gaze.", DAN IULIUS PLAVETI, preşedintele ANRE

Ne puteți urmări și pe Google News