Angajaţii Consiliului Judeţean Constanţa au continuat şi astăzi acţiunile de protest demarate săptămâna trecută. Pe de altă parte, primăriile conduse de membri PSD au intrat, tot de azi, în grevă japoneză.
Salariaţii CJ Constanţa au protestat, timp de două ore, în faţa sediului instituţiei. "Asigurăm urgenţele care pentru noi înseamnă acordarea de ajutoare sociale, burse pentru elevi, asistenţă socială, întocmirea documentelor pentru accesarea de fonduri europene", a declarat pentru evz.ro Cristian Moldovanu, purtătorl de cuvânt al CJ Constanţa.
Oamenii sunt nemulţumiţi pentru că pe lângă reducerea salariilor cu 25%, sunt obligaţi, prin decizia Curţii de Conturi, să returneze sporurile salariale obţinute în 2008, reţinerea lunară fiind de 30% din salariul rămas. Atât salariaţii primăriei, cât şi cei ai consiliului judeţean trebuie să înapoieze astfel în medie 10.000 lei. "Cu ce plecăm acasă, vine iarna, avem copii la şcoală, întreţineri, toate se scumpesc, mâncare, rate, am făcut credite în baza acelor salarii", se plânge Georgeta Blacioti. Loredana Dumitru spune că rămâne în mână cu 600 lei, "cine ne-a luat banii să ni-i dea inapoi". După 39 ani de de muncă Adrian Petrovici are un salariu de 800 lei "şi când m-am angajat stagiar aveam 900 lei, cum pot eu să-mi întreţin familia?".
"Nu există autonomie locală"
Liderul sindical din consiliu judeţean, George Târnoveanu mai are un an până la pensionare: "Dacă eu trebuie să plătesc aceşti bani la Curtea de Conturi cum mă voi întreţine la pensie pentru că dacă eu rămân cu această datorie, nici nu am dreptul să mor ca să nu cadă paguba pe spinarea moştenitorilor". El susţine că prin această situaţie "trec doar consiliile judeţene roşii, de ce unii da şi alţii ba?". "Pentru că nu există autonomie locală", îl completează Cristian Moldovanu, "dacă ar exista, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene şi-ar putea plăti salariaţii cum consideră ei, în limitele bunului simţ". "Nu înţeleg de ce funcţionarii publici din prefecturi au, pe lângă salarii, şi diverse sporuri, care însă nu figurează pe statele de plată. Spre deosebire de finanţişti, jandarmi, poliţişti care îşi vor rezolva cât de cât problemele, după ce negociază cu miniştri de profil, noi funcţionarii publici din administraţia locală suntem trimişi să discutăm cu primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene care nu au ce să ne ofere", conchide George Târnoveanu.
Grevă japoneză
Pe de altă parte, în cadrul congresului PSD, care a avut loc în acest weekend, preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a declarat că, începând de astăzi, toate primăriile din judeţ conduse de membri PSD vor intra în grevă administrativă. Cu toate acestea, abgajaţii celor 43 de primării din judeţ au făcut grevă japoneză, fără a întrerupe lucrul. Primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei, spune că la congresul PSD s-a stabilit de fapt ca "protestele să se facă în trepte, urmând să intrăm în grevă generală, cel mai probabil, în ziua discutării moţiunii de cenzură". Primarul PSD al comunei Cumpăna, Mariana Gaju spune că salariaţii ei sunt la treabă. "Pentru mine, toate problemele oamenilor sunt urgente, dar dacă este nevoie, eu nu-i pot împiedica pe angajaţi să meargă la grevă. Au salarii mici, unii şi-au dat demisia, e greu", conchide Mariana Gaju.